Международна дейност

Делегация на БНС на посещение при румънски националисти

На 26 и 27 ноември, представители на Български Национален Съюз посетиха съседна Румъния по покана на националистите от Фондация “Йон Гаврила Огорану”. Повод за поканата бе ежегодното възпоменание в памет на Корнелиу Кодряну и още 13 дейци на румънското национално движение, екзекутирани на 30 ноември 1938 година.

Кодряну е създател на Желязната гвардия (Легиона на Архангел Михаил) и най-изявеният идеолог и водач на националните сили в Румъния в периода между двете световни войни. Гвардията на Кодряну бързо набира популярност, като дейността и е насочена основно срещу корумпирания режим в страната. Това води до забраната и от министър-председателя Йон Георге Дука на 10 декември 1933 г. Следват репресии и преследвания, като в последствие Кодряну е заловен и осъден на 10 години тежък картожен труд. За събитията разиграли се на 30 ноември 1938 г. официалната версия на властите по това време е, че при опит за бягство от концлагера Кодряну и другите легионери са застреляни. Истината обаче е разкрита в последствие – в нощта на 29 срещу 30 ноември Кодряну и другарите му са изведени от затвора и са екзекутирани в гората край Снагов от румънската жандармерия, а телата им са хвърлени в общ гроб. Именно на лобното им място, където днес се издига голям дървен кръст в тяхна памет, румънските националисти провеждат възпоменателни церемонии всяка година. През 2019 година, представители на БНС за пръв път посетиха възпоменателното събитие по покана на организаторите.

По традиция церемонията е организирана от Фондация “Йон Гаврила Огорану”, но в следствие на дългогодишн натиск от страна на леви и либерални международни мрежи, румънските власти са забранили на обществени и политически организации да провеждат официални чествания на дейци на Легиона на Архангел Михаил. За това самото събитие премина като панахида, която свещеници от Румънската Православна Църква отслужиха за упокой на душите на убитите. След края на службата реч държа председателя на Фондация “Йон Гаврила Огорану” – Флорин Добреско. На събитието присъстваха гости не само от Български Национален Съюз, но и представители на нашите френски приятели от движение “Националистите” и чешките ни другари от организацията  “Националисти”. От страна на чуждестранните делегации речи държаха френският представител Пиер-Мари Бонно и Пламен Димитров от БНС. След края на официалната част имаше възможност присъстващите да поговорят и да разменят контакти. Успяхме да се срещнем и с наши приятели от младежката организация “Национализъм Чест Идентичност” (NOI).

По-късно същия ден, заедно с чешките и френските ни съратници, гостувахме в централата на Фондация “Йон Гаврила Огорану” в Букурещ. Самата фондация носи името на един от изявените дейци на Желязната гвардия, който се превръща в основен водач на антикомунистическата съпротива в Румъния, след като страната е окупирана от СССР в края на Втората световна война. Секуритате успяват да заловят Огорану едва през 1976 година. Днес част от централата на Фондация “Огорану” е превърната в музей на антикомунистическата съпротива в Румъния, водена от легионерското движение. Самата сграда е построена след падането на комунистическия режим, със средствата и труда на дейци от антикомунистическата съпротива, оцелели след лагери и репресии, както и техни наследници. Именно те създават и фондацията. При посрещането ни, водачът на организацията Флорин Добреско ни запозна накратко с историята й. Имахме възможност да разгледаме музеят, както и да се запознаем с много от дейците на фондацията. Сред тях бе и един от героите, ранен при престрелките по време на свалянето на режима на Чаушеску.

Също така гостите имаха възможност да представят накратко своите организации и дейността им. От името на Български Национален Съюз Пламен Димитров поднесе на домакините няколко символични подаръка. Първите бяха портрет на генерал Христо Луков и книгата събрала негови речи и статии – “Генералът говори”. Разказвайки за ген. Луков, той обясни и причината, за да подари точно тази книга, а именно една от статиите на Генерала, посветена на българо-румънските отношения. Повод за написването й е Крайовската спогодба, която по думите на Луков приключва “една нещастна вражда започнала в 1913 г. между два народа, които историята познаваше дотогава само като приятелски и добри съседи.” Именно възвръщането към тези вековни, традиционно приятелски отношения между народите ни и възможностите за бъдещето, които те носят е повод за радост у Генерала. След като предаде това на домакините, Димитров им подари и книгата “20 години Български Национален Съюз”, събрала историята на Организацията. Защото БНС, макар и възникнала като младежко движение, е духовен наследник на СБНЛ и дори някой от оцелелите след комунистическите лагери стари легионери, стават членове на Съюза. А с тази среща, наследниците на българските легионери и наследниците на румънските легионери дадоха чудесен пример към какво бъдеще трябва да гледат националистите в Европа.

Именно в този дух протече и остатъка от вечерта, с акцент върху всичко положително от историята ни и отношенията между нашите народи. Домакините се бяха постарали да ни организират наистина топло посрещане. Очакваше ни чудесна вечеря с много домашно приготвени традициони румънски ястия. В интересни разговори и дискусии времето премина неусетно. Благодарим на румънските ни домакини за поканата и за голямото им гостоприемството. Сигурни сме, че добрите ни отношения тепърва ще се развиват.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button