Анализи

Готви ли се ново предателство по Македонския въпрос?

Скандалното поведение на настоящия български премиер Кирил Петков по време на скорошната му визита в Скопие е поредната ясна индикация, че определени кръгове у нас опитват да подготвят почвата за ново национално предателство по отношение на Македония, което е сравнимо като мащаб единствено с престъпното сътрудничество на БКП за създаване на македонска “нация” под диктата на Коминтерна и в угода на Югославия. И ако навремето това ставаше под давлението на Съветската империя и комунистическия интернационал, то днес натискът идва от Американската империя и либералния интернационал. А като политическа маша за това трябва да послужи именно правителството на Кирил Петков.

Макар много коментиращи (извън сервилните медии) да отдадоха поведението на Петков на политическа неопитност и некадърност (които безспорно са факт), то действията му са твърде последователни, за да се изчерпят само с това. Започвайки от там, че посещение изобщо не трябваше да има – нещо, което хора от Външно министерство поне опитаха да отсрочат. Въпреки предоставената възможност за това, Петков настоя на своето. Със самото си посещение и начина, по който се държа, той на практика легитимира говоренето за “македонско малцинство” в България, както и представянето на българската държава като окупатор на Македония. Това, че не посети гроба на Гоце Делчев (нещо, което не си е позволявал наш държавник последните 30 години) именно в навечерието на сто и петдесетата годишнина от рождението на героя, отново не бе просто гаф от незнание, немарливост или мързел. Такова демонстративно отношение на премиера на България към националния ни герой е подарък за антибългарската власт в Скопие и е повече от показателно за отношението на новото правителство в София към историческия спор.

Тези действия на Кирил Петков трябва да се разглеждат в контекста на една целенасочена и последователна кампания, особено активно провеждана през последната година. Преди скандалната визита на Петков, коалиционният му партньор – Слави Трифонов, сондира мнението по Македонския въпрос, като предложи националното предателство да бъде изтъргувано срещу незначителни придобивки, като безвизов режим за САЩ. Избухналият обществен гняв го накара да излезе с уточняваща позиция, че е имал предвид точно обратното на това, което всъщност бе казал. Медийният кръг около олигарха, стоящ зад правителството (и имащ сериозни бизнес интереси в Македония) и редица активирани чуждестранни агенти, прикрити като либерални НПО активисти, упорито опитват да прокарат антибългарските тези. Историческата истина се неглижира или директно се прави опит да бъде подменена, скандални действия на режима в Скопие се омаловажават и прикриват. Същевременно се прави опит фокуса да се измести върху някакви евентуални бъдещи икономически изгоди. Хвърлят се неистови усилия едно национално предателство да бъде опаковано в лъскава опаковка и да се представи като нещо приемливо и добро.

Правителството на Кирил Петков е на практика правителство на “Америка за България” (от 67 депутати на „Продължаваме Промяната”, 43 са свързани с „Америка за България”). Коалиционните партньори на ПП – ИТН на Трифонов и ДБ също са пълни с кадри на “Америка за България” и хора свързани с американското лоби. Избутването на проекта ПП стана с помощта на доста сериозна външна намеса, като лично генерал-майор Дани Ятом, бивш шеф на МОСАД се похвали пред израелски медии, че той стои зад успеха на “Продължаваме промяната” (може да видите тук). Ако се питате, какво са правили от ДАНС, докато фасадна организация на американските служби, бивш директор на израелското разузнаване и местен олигарх са подготвяли бъдещото управление на страната ни, можем да кажем, че едно от нещата, с които бяха заети е да разследват нашата младежка патриотична формация, под натиска на друга чужда фасадна организация – “Шалом”…

Но думата ни е за Македония. От всички действия на Петков до момента можем да съдим, че явно е поел ангажимент към САЩ да свали ветото за РС Македония. Възможно е и именно това да е една от основните причини, американското лоби и всичките му медийни инструменти у нас да оказаха такава сериозна подкрепа, за да докарат на власт този финансов схемаджия средна ръка. Защото, ако се отправи критичен поглед към бизнеса на Петков, не е трудно да се разбере, че става въпрос именно за схема. Цялата сага около двойното му гражданство и откровено неверните твърдения, свързани с това, само затвърждават впечатленията за мошеничество. И тъй като до момента номерът му минава (в огромна степен заради медийната поддръжка, която получава), то “просто Киро” явно си мисли, че ще успее да продаде на народа идеята за отпадане на ветото, все едно е свръх надценена, нискокачествена хранителна добавка. 

Само че именно тук е допуснал сериозна грешка. Защото, колкото и да е разделено обществото ни по различни въпроси, все още съществува единство по някои национално значими теми и една от тях безспорно е Македония. Затова си дават сметка и останалата част от партиите на статуквото и другите олигарси, дори и наследниците на терористичната БКП, отговорна за историческото предателство спрямо Македония. Явно само Кирил Петков и една малка група хора не разбират, колко опасно е подобно предателство на националните ни интереси и какво би отприщило. Защото ще бледнее пред недоволството избухвало като следствие от икономически проблеми или политически кризи, което сме виждали от 1989 г. насам. 

Съвсем отделен въпрос е, че ветото не е решение, а е абсолютен минимум по отношение на това, което трябва да е политиката ни към РСМ. Защото адекватна държавна политика просто липсва от десетилетия. Ако такава имаше, досега щяхме да сме използвали всички дипломатически инструменти, за да смажем антибългарския режим в Скопие и да възродим българщината с масивна културна пропаганда. В момента единствените работещи в тази насока са патриотични формации и отделни ентусиасти, правещи всичко “на мускули”. Има още много, което може да се каже по тази тема, но най-важното в момента е да не допускаме ново национално предателство по отношение на Македонския въпрос.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button