Протести и акции

Протест в Морската столица

БНС – Варна с ясна позиция към варненския кмет и неговите дупки

В продължение на години Варна има проблем с пътната настилка. Снегът, който беше оставен непочистен в морската столица, бе причината асфалтът да се напука и по него да се образуват огромни дупки. Изключително многото пътно-транспортни произшествия станаха ежедневие в града. Варненци си чупят колите ежедневно, а пътищата заприличаха на лунен пейзаж. Именно затова, националистите от Български Национален Съюз излязоха със серии от акции, първата от която беше разлепването в града на плакати за градоначалника Кирил Йорданов, който си спечели прозвището „Кметът на Луната“. Варна осъмна осеяна с плакати, в които се призовава за поемане на отговорността и подаване на оставката. В следващите дни, националистите раздаваха хиляди листовки със същия позив из централните улици на града. По това време, във Facebook започна кампания по организирането на гражданско автошествие-протест с искане за оставката на варненския градоначалник, което завършва пред общината с граждански протест. В деня на протеста, Варна се събуди осеяна със 100 табели, на които имаше знак „Внимание“ и надпис „Внимание! Дупка!“, които бяха поставени на ключови места в града. Знаците припомнят на автомобилните шофьори да внимават в участъците с по-големи дупки. ”Г-н Кирил Йорданов търси извинения, които не отговарят адекватно на настоящата ситуация и не могат да представляват оправдания за положението в града. Варна е заприличала на лунен пейзаж и кметът е забравил за своите задължения и отговорност към хората, които са го избрали. Къде отиват нашите данъци и кой ще плати на варненци за изпочупените им коли и пътно-транспортните произшествия, причинени от лошата пътна настилка? Кметът трябва да поеме своята отговорност и да си подаде оставката. Приканваме гражданското общество да бъде активно и да потърси своето възмездие чрез оставката на градоначалника”, коментираха от БНС.

кметът на лунатаВ продължение на месеци наред Варна има проблем с пътната настилка. Прословутият сняг, който беше оставен в непочистен в морската столица, бе причината асфалтът да се напука и по него да се образуват огромни дупки. Изключително многото пътно-транспортни произшествия станаха ежедневие в града. Варненци си чупят колите ежедневно, а пътищата заприличаха на лунен пейзаж. Именно затова, националистите от Български Национален Съюз излязоха със серии от акции, първата от която беше разлепването в града на плакати за г-н градоначалника Кирил Йорданов, който си спечели прозвището „Кметът на Луната“. Варна осъмна осеяна с плакати, в които се призовава за поемане на отговорността и подаване на оставката.

В следващите дни, националистите раздаваха хиляди листовки със същия позив из централните улици на града.
По това време, във Facebook започна кампания по организирането на гражданско автошествие-протест с искане за оставката на варненския градоначалник, което завършва пред общината с граждански протест. В деня на протеста, Варна се събуди осеяна със 100 табели, на които имаше знак „Внимание“ и надпис „Внимание! Дупка!“, които бяха поставени на ключови места в града. Знаците припомнят на автомобилните шофьори да внимават в участъците с по-големи дупки.
„Г-н Кирил Йорданов търси извинения, които не отговарят адекватно на настоящата ситуация и не могат да представляват оправдания за положението в града. Варна е заприличала на лунен пейзаж и кметът е забравил за своите задължения и отговорност към хората, които са го избрали. Къде отиват нашите данъци и кой ще плати на варненци за изпочупените им коли и пътно-транспортните произшествия, причинени от лошата пътна настилка? Кметът трябва да поеме своята отговорност и да си подаде оставката. Приканваме гражданското общество да бъде активно и да потърси своето възмездие чрез оставката на градоначалника“, коментираха от БНС.
Актуално.ком, Афера.БГ, Труд
В 16:30, когато започна автошествието, колите бяха изключително много. Повечето от тях си бяха поставили отпред на стъклото именно раздаваните в по-предните листовки на БНС/ГВАРДИЯ. В един момент, почти цялото движение в града се превърна в автопоход на недоволството. Стотици случайни коли се присъединяваха, карайки на аварийни и с постоянно натиснат клаксун.
Фокус, Актуално.ком, Мediapool.bg, Дарик – Варна, Дневник, Дневник (друга), Стандарт, бТВ, News.bg, News.bg (друга), Морето.нет (1), Морето.нет (2), Морето.нет (3), Морето.нет (4)
Автопротеста завърши пред община Варна, пред която улиците частично, а след това и напълно бяха блокирани от коли и граждани. Медии, които присъстваха на събитието, коментираха, че досега не са виждали подобно нещо от 1997 г. насам. Варненци напълно разбиха представата, че са доволни от управлението на Кирил Йорданов, който кара своя трети мандат. Изключително лошо впечатление ни направи полицията, която отправяше заплахи, псувни и отказваше да се легитимира пред гражданите. Цивилни полицаи бяха пускани за да разпитват кой разпространява листовките против кмета и след това обратно се връщаха при своите началници за да им докладват. Всички номера на множеството коли, спрели движението бяха внимателно записани. Бунтът прерасна в персонално търсене на отговорност и гражданите на Варна справедливо започнаха да скандират за оставка на градоначалника. Пред входа на общината започнаха да се изхвърлят купчини със счупени части от коли, които бяха символ на лошата пътна инфраструктура. Часове наред, движението бе затворено, а протестиращите скандираха „Къде е кмета?!“, „Оставка!“, „Искаме асфалт!“, „Мафия“ и „Тук до победата!“. Отпред се изказваха се и няколко представители на БНС.

Медиите започнаха все масирано да представят протеста, който бе представен и директно по националната телевизия: Репортаж на БНТ Кметът така и не благоволи да се появи, а неговия лик започна да се появява и по традиционните пътни знаци. На вторият ден от протеста, националистите от Български Национален Съюз поведоха шествие от общината към Катедралата и представляваха основният катализатор в него.

Новини – Дир.бг, Вести.БГ, Черно море, Днес+, Афера.БГ, Морето.нет

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж също
Close
Back to top button
Close
X