Чествания и възпоменания

Почетохме подвига на Владо Черноземски

На 12 октомври, членове и симпатизанти на БНС, както и националисти от град Пловдив, се събраха във Велинград за да почетат годишнината от геройската смърт на Владо Черноземски.

Честването тази година, за разлика от миналогодишното премина без шествие. Вместо това, участниците се събраха направо пред паметната плоча на героя. Важното в случая бе да се почете паметта му и да се проведе възпоменанието, превърнало се вече в традиция.

Пред събралите се слово държа Пламен Димитров, водач на БНС – София. Той припомни, че Владо Черноземски е унищожил един от най-големите врагове на България, сам жертвайки живота си, за да има едно по-добро бъдеще народа ни и за да продължи борбата за българщината, докато бъде изведена до успешен край. Днес това дело е наш дълг, защото всички ние, които веднъж сме се осъзнали, носим много по-голяма отговорност към паметта на този български мъченик и на хилядите други герои. Защото грехът на всички онези заспали, смачкани от системата и промити от медиите наши сънародници, е много по-малък от греха на хора, които веднъж са прогледнали за истината, но поради малодушие са отстъпили от борбата. Димитров припомни и че подобни чествания и възпоменания са нужни, за да съхраняват спомена за героичните ни предци.Само този спомен може да разпали отново тлеещият български дух, чиято сила винаги е въздигала България от руините и я е превръщала във велика държава. И макар първите стъпки във всяко такова начинание да изглеждат като нещо обречено, което шепа хора вършат, то постоянството във времето гарантира бъдещият успех. Най-ярък пример е Луковмарш, започнал с 10-15 човека и превърнал се в събитие от общоевропейско значение за националистите. А паметта за героите е сред най-важните неща, тъй като от споменът за старите герои се раждат новите.

След речта присъстващите запазиха минута мълчание в памет на Владо Черноземски, след което бяха поднесени цветя на плочата. С това и официалната част приключи.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X