Чествания и възпоменания

Почетохме паметта на генерал Христо Чаракчиев в Севлиево

На 9-и март в град Севлиево се проведе факелно шествие в памет на българският герой генерал-майор Христо Чаракчиев. Маршът, организиран от местните националисти е първата проява от подобен род в чест на бележития военен деец, след смъртта му. Генералът е герой от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Носител е на Орден „За храброст” 3-та и 4-та степен, 2-ри клас, Орден „Свети Александър” 4-та степен с мечове по средата, Орден „За военна заслуга” 5-ти клас на обикновена лента, Възпоменателен кръст „За независимостта“. През войните участва в операциите при Люлебургас и Чаталджа, както и в боевете при Удово, Фурка и Дойран. През 1918 г. генерал-майор Чаракчиев преминава в запаса. След Първата световна война влиза в националистическата организация „Родна защита“ и се издига до неин заместник-водач. След болшевишкия преврат на 9.ІХ.1944 г. е обявен за фашистки генерал, а датата и мястото на смъртта му и до днес са неизвестни. Поради тази причина шествието в негова памет бе насрочено за 9-и март – денят, когато е роден преди 143 години.

Още към 17:00 часа, първите участници започнаха да се стичат към Дома на културата. Освен местните националисти, на събитието имаше гости от София, Габрово, Стара Загора и Казанлък. В 18:00 часа, колоната се построи, факлите бяха запалени и шествието тръгна. Предвождаха го две момичета, носещи венец за героя, следвани от момчета в униформи на БНС, носещи щандарта на организацията. Зад тях вървяха знаменосците и хората с факли. Под звуците на барабан и съпровождано от възгласи „Свободен, социален, национален”, „Българио събуди се”, „Генерал Христо Чаракчиев”, шествието премина през централни градски улици. Когато участниците пристигнаха на мястото, кадето някога се е издигала родната къща на генерала, всички се подредиха в полу-кръг за да започне церемонията. След поднасянето на венеца, организаторите държаха речи посветени на живота и делото на генерал Чаракчиев, като запознаха присъстващите и с основни идеи на родозащтиниците, чийто водач е бил героя. Кратко слово произнесоха и гостите от БНС – София и СНЦ „Вярност” Стара Загора. След минута мълчание в памет на героя, мероприятието бе закрито. Всеки желаещ имаше възможност да направи дарение за изграждането на паметна плоча за генерал Христо Чаракчиев, която ще бъде поставена на мястото на родната му къща.

Поздравяваме организаторите и се надяваме с всяка следваща година популярността на шествието да нараства и все повече хора от града и страната да го посещават. Надяваме се и че догодина ще положим венци върху завършената плоча в памет на генерала.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X