Чествания и възпоменания

Почетохме паметта на генерал Христо Чаракчиев в Севлиево

За втора поредна година, по инициатива на БНС – Севлиево, се проведе траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Чаракчиев. То се състоя на  9-ти март, когато се навършиха 144 години от рождението на героя. Освен националисти от града, към проявата се присъединиха и гости от София.

Шествието, което започна от Дома на културата, премина по централните улици на Севлиево. Проливният дъжд не повлиа на ентусиазма на участниците, чийто възгласи огласиха града. Венец бе поднесен на мястото, където някога се е намирала къщата на генерала. Тази година там трябваше да е поставена паметна плоча, в чест на героя, но това все още не се е случило, тъй като архитекта на града до момента не е намерил достатъчно време за да си свърши работата.

В края на церемонията, пред събралите се родолюбци, слово държаха Радко Радков – водач на БНС – Севлиево и Пламен Димитров от софийската организация. С минута мълчание в памет на ген. Чаракчиев възпоменанието приключи.

Генерал Христо Чаракчиев е един от онези храбри български войни и пламенни националисти, които болшевиките опитаха да изтрият от народната памет. Заслугата, името му да бъде извадено от забвение е на родолюбците от Севлиево – родният град на този голям българин.

Кой е генерал Чаракчиев?

енералът е герой от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Носител е на Орден „За храброст” 3-та и 4-та степен, 2-ри клас, Орден „Свети Александър” 4-та степен с мечове по средата, Орден „За военна заслуга” 5-ти клас на обикновена лента, Възпоменателен кръст „За независимостта“. През войните участва в операциите при Люлебургас и Чаталджа, както и в боевете при Удово, Фурка и Дойран.

За дивизията му генерал Стефан Тошев пише, че при атаката на Тутракан са показали чудеса от храброст и уникална саможертва. Начело със самият Чаракчиев, дивизията тръгва в атака срещу румънските позиции и удавя в кръв опитите им за контраатака.

През 1918 г. генерал-майор Чаракчиев преминава в запаса. След Първата световна война влиза в националистическата организация „Родна защита“ и се издига до неин заместник-водач. След болшевишкия преврат на 9.ІХ.1944 г. е обявен за фашистки генерал и съдбата му е неизвестна.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X