Чествания и възпоменания

Почетохме жертвите на турския геноцид над Стара Загора

За четвърта поредна година нашите приятели от СНЦ „Вярност“ организираха в Стара Загора траурно факелно шествие в памет на над 14 000 старозагорци, зверски изклани от турските изверги през 1877 година. По традиция във възпоменателния марш се включиха и националисти от цялата страна. Освен представители на БНС от София и Севлиево, събитието почетоха и активисти на „Национална съпротива“, „Кръв и чест – Пловдив“, както и родолюбци от Бургас, Казанлък и Русе.

Сборен пункт бе парк „Ал. Стамболийски” в града. Още преди да започне официалната част, възрастна старозагорка, случайно преминаваща през парка, развълнувана от случващото се, държа кратка импровизирана реч и със сълзи на очи поздрави младежите за родолюбивото им дело.

Пред събралото се множество слово държаха водачът на БНС – София Пламен Димитров, Елена Ваташка председател на сдружението на българските футболни привърженици и специаленият гост от Русия – писателката Светлана Савитская. Участниците припомниха ужасите на събитията от преди 137 години и се зарекоха никога да не позволят, този зверски геноцид да бъде забравен от народа ни.

В строен ред и под равномерния ритъм на тъпан, траурната факелна процесия потегли по централните улици на Стара Загора. Крайната точка на шествието бе мавзолея – костница „19 юли 1877 г.“. Там участниците се събраха и на колене почетоха с минута мълчание паметта на българските мъченици. Организаторите поднесоха венец, след което всеки от присъстващите имаше възможност да се поклони на жертвите в малкия параклис. Така за поредна година младите старозагорци и гости от цяла България, достойно отдадоха почит на нашите предци, отдали живота си за свободата на България.

Снимки: СНЦ „Вярност“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X