БНС

Проведе се последното съдебно заседание по делото за забрана на БНС

На 1 март се състоя последното съдебно заседание пред Апелативния съд в София по делото за забрана на Български Национален Съюз. С това приключи съдебния маратон от заседания по най-скандалния политически процес в България след 1989 г. Сега се очаква решението на Апелативния съд, който трябва или да потвърди решението на първа инстанция, с което се отхвърляше искането на прокуратурата за забрана на Съюза или да приеме жалбата на държавното обвинение и да забрани БНС.

Въпреки че решението на Софийски градски съд показваше колко несъстоятелни са всички аргументи на прокуратурата, с които се искаше забраната на Съюза, от там решиха, че няма граници за тяхното унижение и обжалваха съдебното решение. За да докажат, че “Български Национален Съюз е паравоенна организация, която нарушава конституцията”, бяха внесени нови доказателства, които трябваше да подкрепят тезата на държавното обвинение. 

Всъщност точно две са новите доказателства, с които прокуратурата се надяваше да обърне съдебното решение. Първото беше документ от 107 страници, предоставен ѝ от “Отдел сигурност” към “Шалом”, а второто сигнал от председателя на Антифашисткия съюз в България Борис Цветков. Тези два документа бяха коментирани по-подробно в нашата статия “Започна делото за забрана на БНС на втора инстанция”. Сега няма да се спираме на тях, само ще споменем какво се случи с тях в съдебна зала.

За да защити своя сигнал към прокуратурата, в който се възмущава от провеждането на Луковмарш, в съда беше призован като свидетел Борис Цветков. Той, освен председател на Антифашисткия съюз е и общински съветник от БСП в Столичния общински съвет. Представянето на Цветков в съдебната зала беше толкова унизително, че дори прокурорите, които настояваха той да свидетелства, се почувстваха неудобно. В крайна сметка Антифашист №1 не успя да обясни нищо конкретно във връзка с БНС, освен че според него Луковмарш трябвало да бъде забранен.

По другото основно доказателство на прокуратурата, документа от “Шалом”, беше назначена техническа експертиза, която трябваше да установи дали реално всичките публикации в социални мрежи, снимки и други материали, които бяха изобразени на тези 107 страници, съществуват реално и кой ги е публикувал. Дълго време съдът не можеше обаче да намери вещо лице, което да заяви, че може да изпълни тази задача. В крайна сметка с експертизата беше ангажиран докторант от Техническия университет, който потвърди в съда, че може да извърши възложеното. 

На съдебното заседание на 1 март беше представена въпросната техническа експертиза. Но тя се оказа поредното разочарование за прокуратурата, защото вещото лице не беше успял по никакъв начин да докаже с технически средства автентичността на предоставените материали. Вместо това се беше задоволил с логически умозаключения и голословни твърдения, без те да са резултат от каквито и да е било технически действия от негова страна. Така на практика и това “доказателство” на прокуратурата остана с много съмнителна стойност.

Сега вече всичко е в ръцете на съда и решението може да бъде очаквано до края на март. А то има огромно значение не просто за Български Национален Съюз, а за всеки националист и патриотично мислещ българин. Защото то ще покаже дали в България съществува все още някаква свобода на мисълта и убежденията или в нашата Родина се е наложил окончателно либералния тоталитаризъм от западен тип, който има за цел да потиска всякакъв израз на здраво национално чувство.  

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button