БНС

Политическа цензура: „Проджект лаб“ се опита да провали срещата с европейски националисти

“Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.” Това е записано в член 39, алинея 1 от Конституцията на Република България. Този принцип за свободата на словото, заедно с принципа за свободата на събиране, са едни от основните на всяка демократична държава. Тези свободи трябва да са гарантирани на всеки гражданин на такава държава. И те са, поне на хартия. На практика обаче съвременните демокрации стават все по-тоталитарни. И много от свободите, които уж предоставят на своите граждани, остават само на хартия. По това днешната Република България много си прилича с тази Народна Република България от преди 1989 г. И тогава и днес, свободи имат главно за тези, които са верни на властващата политическа идеология и силните на деня, а тези, които си позволяват да имат алтернативно мнение и да го защитават открито, биват и в двете системи преследвани и потискани. Да, може би средствата са различни, но целите са едни и същи.

Като дисиденти в тази политическа система, нееднократно сме имали възможност да се убедим в тоталитарния характер на фасадната демокрация в България. А вчера още един път тя ни напомни, че свободата на словото и на събирането не са за нас, а за тези, които са удобни на управляващата мафия. Как стана това?

Преди около месец уповестихме организирането на среща с представители на организации от различни европейски държави, с които си сътрудничим вече дълго време (Повече за тези среща може да прочетете ТУК). За провеждането на въпросната публична среща решихме да запазим зала в Център “Проджект Лаб”. Избрахме зала там, тъй като вече няколко пъти сме наемали помещения на това място. Останахме доволни от самите зали и приемливото заплащане за тях. Съответно се свързахме с човека, който отговаря за това в “Проджект Лаб”, с който сме комуникирали и преди по този въпрос и който ни увери, че няма проблем да запазим зала “Европа” и че те ще се радват отново да проведем събитие при тях, защото са много доволни от начина, по който сме оставяли помещенията след като сме ги използвали. Съответно ние публикувахме подробна информация за събитието и мястото му на провеждането. От там нататък въпроса с мястото, където ще се състои срещата на 21 април, беше решен за нас. Затова се концентрирахме върху други въпроси по организацията на мероприятието.

И така до вчера сутринта, когато във Фейсбук се появи анонимна статия за нашето събитие, написана явно от виртуални антифашисти. В типичния им стил на писане, тя беше изпълнена клишета, заучени фрази, полуистини и откровени лъжи. С тази статия те се бяха опитали да опишат нашата среща като едва ли нещо нелегално и да фалшифицират причината за нейното провеждане. Ние подминахме с усмивка този пасквил, защото за нас е напълно нормално, че хора, които са отритнати от обществото и живеят изпълнени с омраза и комплекси заради своято молеценост, да не могат да сътворят нещо друго. В крайна сметка и тяхното съществуване се оправдава единствено със следенето на нашата дейност и опити тя да бъде дискредитирана. Не сметнахме и че някой нормален човек би взел това писание на сериозно, като се има очевидния му манипулативен характер.

Очевидно обаче се бяхме заблудили (или поне привидно). Защото малко по-късно през деня започнахме да получаваме обаждания от жената (нарочно не споменаваме нейното име), с която комуникирахме досега по наемането зала в “Проджект Лаб” и която е управител на целия център. В тези обаждания въпросната жена с истеричен глас, крещейки, ни обясняваше, как не може да си проведем нашето мероприятие в предвидената зала, как тя била заблудена, как едва ли не знаела на кой дава залата под наем, как ние сме нямали договор за помещението и как веднага трябва да махнем информацията за мястото на събитието от нашата страница. Всякакви опити да проведем нормален разговор с нея, от който да разберем на какво се дължи това й неадекватно поведение, бяха посрещани с още повече крясъци и заплахи, но с никакви конкретни отговори. Налагаше се няколко пъти да й затворим телефона, защото нямаше смисъл просто да седим на слушалката и да слушаме истерични писъци. След тази серия от обаждания дори се запитахме дали жената не страда от някакво психично заболяване и по конкретно от шизофрения. Защото тази жена, която сега крещеше на телефона нямаше нищо общо с жената, с която наши представители вече няколко пъти се бяха срещали, включително и преди една седмица, за да уточним подробности относно наема на залата за 21 април. В тази среща тя дори изказа симпатии за нашата дейност и начина, по който провеждаме мероприятията си при тях. Също така в личния разговор изглеждаше, че има доста близки до нашите идеи, особено по някои исторически тези. Затова наистина не бяхме сигурни, дали разговаряме със същата жена. Когато вече окончателно отказахме да водим комуникация по този неадекватен начин, започна да ни се обажда друга жена, явно колежка на първата, която с по-спокоен тон, но с изключително нелепи оправдания ни заявяваше, че в никакъв случай не може да позволят да се съберем във вече наетата зала. Изведнъж се оказа, че те не знаели кой я наема, тоест те едва ли не за първи път разбират, че става въпрос за Български Национален Съюз, с какво се занимава нашата организация и какво сме планирали да проведем на 21 април. Оказа се, че не били съгласи да има политически прояви в “Проджект лаб”. Всичко това звучеше ужасно нелепо, като се има предвид, че вече три пъти сме провеждали мероприятия в техни помещения. Първият път беше за откриването на кампанията за Луковмарш през  2018 г., при което представихме и книгата на Иван Григоров за СБНЛ. Следващите две събития бяха част от кампанията за “Ден на българската младеж”, която организирахме заедно с други националистически организации като Национална съпротива, Кръв и Чест и Бял фронт. На всички тези мероприятия ние открито се представяхме с нашето име, символи и идеи. Тогава присъстваха и въпросните две жени, които вчера симулираха тежка амнезия по телефона и нямаха представа на кой дават под наем залата.

Веднага се запитахме от къде идва тази рязка промяна. Разбира се първо помислихме, че тези жени са взели много присърце клеветническия пасквил на анонимните лумпени във Фейсбук. Но някои вметнати реплики в телефонните разговори ни накараха да проучим малко по-добре “Проджект лаб”. И това, което открихме на страницата им ни даде вече окончателния отговор за истеричното им и неадекватно поведение. Ясно е, че анонимните антифашистки доносници сами по себе си не могат да уплашат някой. Но явно разпространената от тях “информация” е достигнала до няКОЙ, който има доста влияние върху съдържателките на “Проджект лаб”. И ние бърз поглед в категория “Клиенти” на страницата на  “Проджект лаб” ни кара да се досетим КОЙ е този няКОЙ. От осемте клиента, които са представени там, които би трябвало да са основни за фирмата, защото тя има много повече такива, два правят впечатление. Единият е “Тръст за социална алтернатива”. Може би на почти никой не му говори нещо това завоалирано име. От един бегъл преглед на страницата на този “тръст” ни става веднага ясно, че това представлява нещо като организация шапка, която финансира множество цигански НПО-та и фондации, през които в последните 30 години изтекоха милиони от нашите пари на данъкоплатци под невинния повод за “циганска интеграция”. Другия основен клиент на “Проджект лаб” е една известна почти на всеки фирма – “Лафка”. Всеизвестно е, че тази фирма, занимаваща се с продажбата на алкохол и цигари на дребно, е собственост на едно от знаковите лица на българската олигархия, Делян Пеевски. Който по съвместимост е и депутат от ДПС и ще бъде водач на евролистата на същата партия на предстоящите евроизбори.

Предвид зависимостта на “Проджект лаб” от тези клиенти, не се учудваме, че по такъв начин ни беше отказана наетата зала в последния момент. Старата българска поговорка “КОЙто плаща, той поръчва музиката” беше доказа още веднъж на практика. А защо една организация, занимаваща се с циганизацията на България и една от основните фигури в антибългарската партия ДПС, имат полза от това да бъде провалено събитие на европейски националисти, не е нужно да обясняваме. Като добавим към това, че в един от телефоните разговори една от съдържателките на “Проджект лаб” се изпусна, че и от Столична община, подопечна на проваления кмет Фандъкова и открит враг на Луковмарш, са им се обаждали, за да питат какво ще се проведе в тяхната зала, картинката се допълва.  

Не се случва за първи път подобни “доброжелатели” да се опитат да саботират наше мероприятие, като притиснат собствениците на мястото, където ще се проведе. Но в колкото и тежки времена да живеем, не може да имаме разбиране за подобен тип хора, които за огризки хляб и потупване по рамото са готови по този начин да се отметнат от поет ангажимент и то с някой, с който имат вече изградено коректно партньорство. С ясната представа, че по този начин застрашаваш провеждането на нещо, в което са вложени много средства и усилия. За съжаление и в миналото и в днешни дни се намират такива “дребни душици” сред нашия народ, които за да угодят на силните на деня, биха забили нож в гърба на всеки честен и достоен техен сънародник. Високият морал и чест не са за всеки, това ни доказаха съдържателките на “Проджект лаб”.

Но след това малко по-дълго изложение, трябва да успокоим всички наши симпатизанти, които имат намерение да посетят обявената среща с европейски националисти “Заедно за Европа на Отечествата”. Тя ще се състои на дата и часа, както е предвидено. Поради описаните събития, ще трябва да сменим залата, където ще се проведе. Такава вече е осигурена, но няма да бързаме с оповестяването на точния адрес, за да не се повтори историята с “Проджект лаб”. Следете редовно нашата страница през следващите дни, за да получите актуална информация.

Много пъти сме го казвали и пак ще го повторим. Всякакви опити да ни бъде запушена устата и да бъде възпрепятствана нашата дейност са обречени на неуспех. Те само ни мотивират още повече и ни показват, че сме на прав път. А пожара в парижката катедрала “Света Богородица” от вчера ни задължават още повече да развием сътрудничеството с националисти от други европейски държави, защото над народите на Европа дебне смъртна опасност и само заедно може да я преодолеем.  

Подобни статии

Коментара

  1. Чакайте,срещата не беше ли на 20 април? Четох във доста сайтове,че ще е на 20 април,а сега изведнъж се оказва 21 април.Може ли да ми кажете кое е вярното?

  2. Зад всичките тези интернет мишоци джендъри от виртуалната Антифа България стоят ръцете на масонската ложа Бней Брит и лично Соломон Бали. Четох им кореспонденцията с тази въпросна шефка на залата. Онова гейче с очилцата ги заплашваше, че целия им бизнаес ще бъде унищожен от влиятелни хора – ( Масоните от Бней Брит) Явно си повярваха, че са много велики и щом чичо му Бали му е сипал шекели и те вече са стршилище в България. И понеже знам, че този мишок чете какво става тука ще му кажа открито: Нищо не забравяме и на никой не сме простили и , че и за това прасе ще му дойде Коледата и там чичко Моше няма да ти спаси задника. Те работят само с кукли на конци и когато ти срежем конците, ще те боли много! А сега припкай да докладваш на господаря си копеле!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X