Социална дейност

Проведе се вторият благотворителен Патриотичен Коледен базар

На 16 декември в централният щаб на БНС в София се проведе второто поредно издание на Патриотичния Коледен базар. Една инициатива с благотворителен характер, на която събираме средства за различни каузи. Миналогодишният базар бе посветен на българите от Западните покрайнини и събраните тогава средства бяха предоставени за младежката програма на сдружение “ГЛАС”, както и за помощ на възрастни босилеградчани

Тази година събитието бе в подкрепа на две каузи. Едната ни цел бе да съберем финансови средства, за да подпомогнем дейността на момчетата от Спортен клуб „Азъ“, които тренират безплатно малки деца и подготвят нова зала за целта. Паралелно с това вървеше и кампанията ни за събиране на дрехи за нуждаещи се наши събратя от българската общност в Голо Бърдо, един от най-бедните райони в Албания. Събраните средства в края на деня бяха 2582 лв. Значително количество дрехи също бе набавено благодарение на голям брой хора, които откликнаха на инициативата. Отделно от базара, отново помогнахме и на младежката програма на сдружение “ГЛАС” – Босилеград с дарение от 600 лв.

Начинанието ни бе подкрепено от патриотичните марки “Ратник”, “Родобран” и “Right Art”, които предлагаха свои продукти на базара. Художничката Милена Вълчанова също имаше свой щанд и желаещите можеха да закупят нейни произведения. Разбира се и момчетата от „Азъ“ разполагаха със свой кът, където бяха изложение техни дрехи, чрез чиято продажба по принцип финансират дейността си. Посетителите също можеха да закупят разнообразни патриотични артикули от щанда на БНС. Сред тях бяха и книгите на нашето издателство “Перо и меч”. Печалбата от всички продажби бе дарена за каузата.

Но освен чрез закупуване на дрехи, картини, книги, графични произведения и други подобни артикули, посетителите имаха възможност да спомогнат за каузата и като си вземат нещо от празничното меню по време на събитието. Имаше греяно вино и различни напитки, наденички на грил, прясно изпечени ядки, печена тиква с мед, както и домашен сладкиш. Предлагаха се и красиви, домашно приготвени и ръчно изрисувани коледни меденки, направени изцяло от естествени продукти. 

Момчетата от Спортен клуб „Азъ“ бяха подготвили изненада за присъстващите. Един от най-малките бойци от клуба направи демонстрация на живо на техниките, които е научил. Юнакът спечели заслужени аплодисменти и дори влезе в репортажа на телевизия СКАТ за събитието.

За още по-добро настроение имаше и няколко чудесни музикални изпълнения на талантливи млади музиканти. Най-малките гости също бяха зарадвани, защото лично ги посети дядо Коледа, който им раздаде подаръци.

В такава весела и истински коледна атмосфера премина и останалата част от Патриотичния базар. Благодарим на всички, които подкрепиха инициативата ни тази година. Особено радващо е и че две младежки организации като Млада гвардия и Младежи за България бяха толкова активни за събитието. Благодарим отново и на фирмите и творците, които бяха част от базара и дариха за каузата. А ние обещаваме, че ще превърнем това в една чудесна традиция, която ще надграждаме всяка година!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button