Културно-просветна дейност

Откриха Българско читалище в Македония

Българинът от Велес Драги Каров с нова родолюбива постъпка

На 31 август в гр. Велес родолюбиви Българи от Македония откриха първото Българско читалище в Република Македония след 1944 година. На събитието присъстваха Българи от всички краища на Вардарска Македония – Охрид, Битоля, Щип, Кавадарци, Скопие, Струмица, Велес и др., както и патриоти от Република България.

Читалището е поместено в дома на Драги Каров, известен с това, че неведнъж е отстоявал Българската кауза по времето на СФР Югославия и след това в БЮР Македония, за което е хвърлян няколко пъти в затвора и пребиван от полицията.

Дядота на Драги е бил опълченец от Руско-турската освободителна война, а след това деец на Българското македонско освободително движение, родом от Велес. Баща му също е лежал в затвора заради това, че неведнъж е заявявал Българския си произход по времето на титова Югославия.

През март 2008 година в двора на къщата си във Велес Каров откри бюст-паметник на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров. Година по-късно в двора на Каров беше открит и бюст-паметник на друг легендарен водач на ВМРО – Иван (Ванчо) Михайлов.

На откриването на читалището присъстваха Николай Тошев – внук на Пере Тошев и председател на Съюза на македонските организации, Виктор Канзуров – журналист и защитник на Българската кауза в Македония, Владимир Спасов – председател на Асоциацията на Българите в Македония „Радко”, Спас Ташев – съветник в екипа на министъра без портфейл Божидар Димитров и други. Читалището стартира с 900 книги, дарени от България със съдействието на Божидар Димитров.
Читалището носи името на Иван Михайлов – последният водач на ВМРО, починал през 1990 г. в Рим.

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button