Чествания и възпоменания

Отбелязахме 106 години от Одринската епопея

На 13 март се навършиха 106 години от Одринската епопея – военното чудо, с което българския воин смая целият тогавашен свят. Смятаната за непревземаема Одринска крепост рухна под напора на смелата ни войска, носеща разплата за вековния турски гнет. Така предците ни изписаха със златни букви в историята един от най-славните моменти по време на Балканската война.

По традиция на тази дата, софийската организация на Български Национален Съюз, отбеляза подвига на нашите герои с церемония на паметника на Одринската епопея в парка “Свети Никола”. За втора година към нас се присъединиха и съратниците ни от младежката организация “Бял фронт”. В честването се включиха и момчетата от Български комитет “Напредъкъ”.

Церемонията започна малко след 19:30 часа, когато светлината на запалените факли огря монумента на героите. Тодор Щраков от “Бял фронт” се обърна към присъстващите, за да припомни за дълга, който всеки от нас има към славните ни предци. След него Иван Милев от софийската организация на БНС разказа за историческите факти около Одринската операция и славната победа на българската армия. Той се спря и на други значими победи през Балканската война, предшествали този триумф на българския воин.

Щом речите приключиха, участниците поднесоха цветя на паметника на героите, след което застанаха на колене и запазиха минута мълчание в знак на почит към предците ни, пролели кръвта си за народ и Родина.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X