Чествания и възпоменания

Отбелязахме 100 години от Одринската епопея

На 26 март, членове и симпатизанти на БНС почетоха стогодишнината от превземането на Одрин от българската армия по време на Балканската война. Един изключителен подвиг на предците ни, съхранил се не само в националната ни памет, но и останал в световната военна история като едно истинско чудо, считано за непостижимо в онези времена. Честването се състоя пред  паметника на Одринската епопея в София. Пред събралите се слово държаха водача на софийската организация Пламен Димитров и председателя на БНС, Звездомир Андронов. Поднесен бе венец в памет на загиналите, след което присъстващите застанаха на колене, за да почетат героите с минута мълчание.

Припомняки си за подвига и саможертвата на предците ни, за техния героизъм и за изключителният родолюбив дух, който са носели и който е бил в основата на тези чудеса, трябва да си припомним и нещо друго. Нещо, което сякаш остава на заден план, но всъщност е изключително важно. И това е много добрата подготовка на нашата войска. Два са основните компоненти, довели до нечуваните победи на нашата армия, през войните. Едниният е онова състояние на духа, което са имали предците ни, онази самоувереност, онова родолюбие достигащо до крайност и себеотрицание. Вторият компонент, довел до победата е именно подготовката. Българската армия по онова време е била една изключително ефективна военна машина. Офицерството е събрало голяма част от елита на нацията. Това са били хора със солидна подготовка, изучавали най-доброто от чуждия боен опит, следящи всяка новост във военното дело. Имали сме изключително добро разузнаване с опитни кадри. Имали сме невероятни военни педагози. Дисциплината е била на изключителна висота. Въоръжението ни е било едно от най-модерните за онова време. Всичко това, съчетано с невероятния ентусиазъм и жертвоготовност на предците ни е довело да небивалите успехи на армията ни.

Защо е важно това да се оцени правилно? Защото днес отново се води война с враговете на България, макар и на един друг фронт. И отново, само ентусиазъм не стига. Изключително важно е да поддържаш духа си висок и да запазваш устрема си, въпреки трудностите, които ще стават все по-големи. Но за истинска победа е необходима много солидна подготовка. А това е лично дело на всеки един осъзнат националист. Ако искаме да постигнем успехите на предците си, трябва да следваме примерът им.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X