Международна дейност

“Никога повече братски войни” – шествие на европейски националисти в Гданск

Шествие под надслов “Никога повече братски войни” организираха в Гданск нашите полски съратници, автономни националисти и групата “Бял Север”. То се състоя на 5-и септември. Идеята на проявата бе да събере националисти от различни европейски държави, за да се покаже истинската същност на съвременния национализъм – отхвърлил шовинизма, търсещ път да преодолее историческите конфликти и борещ се за една Европа на свободните нации. Мястото на провеждането му е много символично – градът, откъдето преди 81 години започна Втората световна война. 

Въпреки особено усложнената ситуация, проявата събра стотици националисти. За съжаление много от чуждестранните гости, които имаха желание да посетят марша не можаха да го направят, било заради ограничителни мерки заради COVID 19, отменени полети и дори държавни репресии, срещу някои организации. Все пак в шествието взеха участие представители на Български Национален Съюз, чешките ни другари от Народен и социален фронт (Národní a sociální fronta; чиято делегация бе най-многобройната чуждестранна група) и френските ни съратници от движение “Националистите” (Les Nationalistes). Така Съюз “Крепост Европа” бе представен с четири от организациите учредители в Полша.

Самото шествие започна от площад “Солидарност” – един от символите на полската борба срещу комунизма. То бе предвождано от огромен транспарант с надпис: “Европа на нациите – никога вече братски войни”. Това бе и един от основните лозунги по време на проявата. Блок с европейски знамена го следваше плътно.


Още със самото си тръгване, маршът постигна своя основен ефект – хората по оживените улици на града следяха с огромен интерес случващото се. Много снимаха с телефоните си, задаваха въпроси и обсъждаха помежду си. Разбира се, проявата не мина и без провокации от страна на крайнолеви лумпени. Либералната управа на града бе позволила на провокаторите да се разположат на места по маршрута на шествието. Тази вяла и малобройна “антифашистка” съпротива бе представена от застаряващи хомосексуалисти, гротескно изглеждащи феминистки и тук-таме, леви младежи с болнав вид и неясна полова принадлежност. Ярък контраст с редиците на националистическата младеж. Жизнеността, младостта, дисциплината, волята за борба, целеустремеността и съзидателния дух на национализма изпъкваха още по-силно, съпоставени с окаяния вид на озлобените левичари, от които лъхаше на упадък, нихилизъм, морално разложение и духовна смърт. Особено ясно пролича истинската същност на лявата идеология, когато на призивите на националистите за братство и солидарност между европейските народи, бе отговаряно със “смърт на национализма” (разбирай – на самите нации).

Дни по-рано, същите леви активисти се бяха опитали да сплашат един от организаторите, като бяха разлепили позиви около дома му. Точно колко струват и какво представляват, се видя ясно в деня на демонстрацията.

Шествието завърши в центъра на града, до една от основните забележителности – площада със статуята на Нептун. Там програмата продължи с речи на организаторите. Полицията, под давление на местната власт допусна провокациите да продължат. Шепата левичари, разположени зад полицейският кордон, който ги пазеше, бяха твърде немощни, за да заглушат с викове националистите, затова използваха мелодията на мегафон. Въпреки това обаче не можаха да попречат на ораторите. От чуждестранните гости, речи държаха Ерик Лампрехт от Народен и социален фронт, Пиер-Мари Бонно от “Националистите” и Пламен Димитров от Български Национален Съюз. Видео с речта на представителя на БНС може да гледате на нашата страница. 

Безспорно, проявата наистина успя да покаже една качествено нова промяна в мисленето на все повече млади и активни националисти в цяла Европа. Разбирането, че борбата за народите ни не е нещо изолирано, а е общо дело. Осъзнаването на това, че сме част от обща цивилизация, която само заедно можем да съхраним и защитим. Едно искрено желание да се намери път към преодоляване на конфликтите от миналото и едно категорично отхвърляне на шовинизма. Подобни инициативи наистина все по-осезаемо изграждат един дух на братство между европейските националисти. Един дух, който е способен да претвори геополитическите реалности,  да изгради съвсем нов тип приятелски и съюзни отношения между свободните европейски народи и да превърне Европа в крепост на нашата цивилизация.

Освен всичко останало, трябва да отбележим и изключителното гостоприемство и топлото отношение на нашите полски домакини.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button