Чествания и възпоменания

Ние не капитулирахме!

Въпреки всичко, Луковмарш имаше! Въпреки всички мръсни номера на властите и абсолютно незаконните им и противоконституционни действия, факелно шествие в чест на ген. Луков се проведе! 

Да, не бе с числеността от предходни години, не всички желаещи можаха да се включат, маршрутът бе по-кратък от обичайно, но бе изключителен успех, предвид, че властите бяха направили всичко по силите си да не се проведе. Тъй като в деня на марша научихме какво се подготвя, трябваше да реагираме своевременно. Заповедта за прекратяване на Йорданка Фандъкова (не трябва да се бърка със забрана, каквато на практика нямаше), не само бе предварително подготвена, но бе основана на милиционерски (да точно така – милиционерски, като в най-добрите традиции на комунистическата диктатура) трик. Нещо повече, имахме сигурни данни, че се подготвя и провокация, като за целта имаше и нарочно изпратен екип, който да я заснеме. Това трябваше да послужи за компрометиране на Луковмарш и да даде правно основание той да бъде наистина забранен от тук насетне. 

При тази сложна обстановка трябваше да действаме бързо. Една част от охраната на марша бе разположена на пилоните на НДК, за да гарантира сигурността на хората, които се събираха там, защото знаехме със сигурност, че на полицията не може да се разчита за това. Друга част се организирахме в различна точка от предварително заявения, напълно законен маршрут на шествието. Единствено благодарение на изключителната дисциплина и високото самосъзнание на участниците в Луковмарш, при такива екстремни условия успяхме бързо да съберем внушителен брой хора, с които успяхме да проведем един, макар и съкратен, марш по софийските улици. След като той достигна до къщата на ген. Луков, всички търпеливо и дисциплинирано изчакаха и останалата част от участниците, ескортирани от кордони полиция, като някакви престъпници, от НДК до крайната точка. Щом се събрахме започна и официалната церемония, с която почетохме паметта на Генерала. Духът на самото събитие трудно може да бъде предаден с думи, но всеки който присъства на място усети онзи пламък, който се разгаря в гърдите, онова чувство, че сме общност, че сме народ, че до теб са твои братя и сестри, че си едно цяло с предците и героите, които са паднали за Родината. Дълго отекваше името на Генерала в нощта, озарена от факли.

И тук е мястото да изкажем своите изключителни благодарности към участниците, които направиха всичко това възможно – както към онези, които успяха за толкова кратко време, при такива тежки и трудни условия, да се организират, за да проведем факелното шествие, така и към онези, които стоически търпяха на НДК, въпреки студ и сняг, въпреки отношението на полицията и въпреки постоянната опасност от провокация. Горди сме с всеки един от вас! За пореден път доказахте, че сте сред най-будните и непримирими синове и дъщери на нашето Отечество! Докато този дух е жив, ще е жива и България! А Луковмарш за пореден път се доказа като символ на съпротивата!

Колкото до поведението на българските власти – “позорно” ще е твърде слаба дума за тази абсолютно безгръбначна колониална администрация. Въпреки че многократно са осъждани от нас за опитите да спрат Луковмарш, въпреки че решенията на няколко съдебни инстанции потвърждават, че тези им действия са не само незаконни, но и противоконституционни, тези жалки лакеи продължават грубо да погазват законите и Конституцията, само и само да получат потупване по рамото от чуждите господари. Не се посвениха за пореден път да разиграят този срамен театър, поругаващ паметта на един от най-големите ни герои. Проституиращата политическа класа също се включи в хулите, като нямаше разлика между изявленията на класически марксисти, неолиберали и псевдо десни. Това за пореден път доказа пълната й несъстоятелност. Но показа и че всичко това бе предварително планирано и подготвено – от действията на община и полиция, през предварително подготвените и еднакво звучащи медийни репортажи (никъде не бе отразено реалното провеждане на марша, защото такова не бе очаквано и не бе спуснато в сводката), до изявленията на официални институции, като МВнР. Нещо повече, изявлението на едно определено посолство показа, че това е акция, координирана отвън, на която българските власти са просто изпълнител. Същевременно същите допуснаха открито пропагандиране на убийства и тероризъм от страна на крайнолевите лумпени, протестиращи срещу Луковмарш.

Ясно трябва да си дадем сметка за този двоен стандарт и да съобразяваме нашата борба с него. Живеем в една антиутопия, която ще става все по грозна, лицемерна и абсурдна. Но Луковмарш ни показа, че можем да победим системата и борбата ни никога не трябва да спира. Никога не бива да капитулираме. Победата принадлежи на най-упоритите, за това бъдете все така единни, твърди и непреклонни, както бяхме и тази година на марша!

Източник
Луковмарш

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button