България

Неоосманската експанзия се засилва

Наглата неоосманска агресия, насочена срещу България вече открито преминава на нов етап. Факта, че формално ДПС е опозиция, въобще не се отразява на тези процеси – първо, защото ГЕРБ на практика е в съглашение с анти-българската партия и второ, защото управляващите са достатъчно мекушави и безгръбначни, да поддават на всеки външен натиск. Няколко примера от последната седмица ясно илюстрират започналият нов етап на неоосманско настъпление. Арогантността и безочието на тези действия са показателни и за жалкото васално поведение на уж българските институции.

Две български общини – хасковската Минерални бани и търговищката Антоново, станаха членове на TDBB – турско сдружение със седалище в Истанбул. Името на организацията, буквално преведено на български е „Съюз на общините от тюркския свят”, но у повечето медии, бе представено като Сдружение на общините в Турция. И двете общини са крепости на ДПС, чието мнозинство в общинските съвети гарантира присъединяването им към сдружението. Интересна подробност е, че едно от изискванията за получаване на членство в организацията е съответната община, сдружение или отделна личност, да са от „страни и региони, където се говори турски или диалектите му, както и региони, които имат географски, исторически и културни връзки с тези страни“. Повече от очевидно е, че тук става въпрос за организация работаще за налагане на неоосманската, пантюркистка доктрина извън пределите на Турция. Зад фасадата на някакво сътрудничество с отделни общини, ще се налагат тези идеи, ще се работи за турцизирането на мюсюлманските общности и ще се подготвя почвата за обявяване на автономия на цели региони, които в последствие да бъдат присъединени към Турция. Далеч не е голяма крачката от присъединяването на отделни български общини към турска неоосманска организация, до исканията за автономия. Тази, вече очевидна форма на експанзия, отново бе оставена без абсолютно никакви последствия от „българските” власти.

Но с това провокациите от последните дни далеч не приключват. Първа балканска среща на турската поезия бе проведена в Кърджали. Зад това уж безобидно мероприятие, организирано от председателя на местното турско читалище и члена на ДПС (определящ себе си като османец), стои поредната неоосманска провокация. Една от целите му е представянето на Кърджали като турски град (макар българите все още да са мнозинство там). Събитието е изцяло финансирано от общината, а на него присъстват видни гости и политически дейци от Турция. Наглецът, явяващ се кмет на града, Хасан Азис, дори си позволи да произнесе приветственото си слово на турски – акт с който се цели затвърждаване на представите, че целият регион е доминиран от турци и безвъзвратно изгубен. Това събитие е и поредната акция от засилващото се турско културно проникване в България.

Наглостта на неоосманистите достигна до там, че вчера в предаването на протурската ТВ7, „Факторът Кошлуков”, турският историк доц. д-р Мехмет Хаджъсалихоглу заяви, че българската войска е извършвала етническо прочистване в Родопите, по време на Балканската война. Тезата, наскоро лансирана от анти-български организации, получи публичната подкрепа на алкохолизирания лидер на ДПС. В своето нагло изказване, опровергано от исторически факти, Хаджъсалихоглу твърди, че: „стотици хиляди хора са били убити и изселени”, тъй като мюсюлманите били набелязвани като цел за прочистване. Историческата истина, обече е съвсем друга – не само, че не е имало масови убийства на мюсюлмани, но и много помаци, мобилизирани в турската армия са дезертирали и са се присъединявали към българската войска. Масовите зверства, изнасилвания и геноцид над цивилно население през този период са дело на турците, а жертви са били българите. Никак не е чудно обаче, че трибуна за подобни анти-български клевети предоставя именно ТВ7. Все пак, това е медията, която се превърна в основен стожер на неоосманската пропаганда в България, излъчвайки сериал възхваляващ мракобесния сатрап Сюлейман Великолепни. Но дали в една Гърция, например, е възможно да съществува подобна медия и да се два трибуна на подобни клевети?

За съжаление, най-скорошните безобразия, далеч не се изчерпват с това. Ново основание за великотурски претенции и храна за неоосмански спекулации даде книгата на Антони Георгиев „Турците в България“. В нея се твърди, че турско робство не е имало, а периода на османското владичество е представен, като, едва ли не, време на просперитет за българите. На премиерата освен турският посланик е присъствал и американският. Последното не е случайно, тъй като за момента, именно САЩ са един от покровителите на неоосманския проект.

Всички тези събития от последната седмица, показват не само новият щурм на неоосманистите, насочен срещу нашата държавност, териториална цялост и културна идентичност, но и пълната несъстоятелност на структурата, която би трябвало да е българска държава. Не само, че тези чужди домогвания не срещат съпротива, но те биват и подпомагани от отделни институции и лица. Без нихилизма на държавни служби и помощ от местни продажници, неоосманистите никога не биха имали такъв успех. Ако процесите продължават да се развиват в същата насока, нищо чудно в близко бъдеще отново да търпим териториялни загуби. В своите амбиции, турската държава няма да срещне пречки в лицето на управляващата България мафия. Единствените проблеми за нея биха дошли от друг външен фактор или от засилващите се вътрешни конфликти. Но за българският народ е крайно време да започне по-организирани действия в защита на интересите си, с които да принуждава всяко следващо правителство да се съобразява. В противен случай, положението ще става все по-лошо.

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X