БНС

Нашият отговор към Деян Барарев и Юлиян Спасов

Господа Барарев и Спасов, след като се запознахме със съдържанието на вашите писма по повод вчерашната ни статия, предоставяме на вниманието Ви нашият отговор.

Критикиувате ни основно за това, че вземаме отношение, без да сме гледали филма „Ботев е идиот”. Една древна мъдрост гласи: „Трябва ли да изпиеш морето, за да разбереш, че е солено?” За нас самото заглавие, с което се цели явна провокация, е абсолютно неприемливо и представлява груба гавра с национален символ, какъвто е Христо Ботев. Уверяваме Ви, че потърсихме информация преди да публикуваме каквото и да било. След като филмът не е достъпен никъде, най-логичното бе да се потърси някакво описание на съдържанието му. За нас, достатъчно красноречив за характера на лентата, бе мотивът за награждаването й в република Сръбска: “Наградата се връчва за въздействащ и актуален национален дебат и сваляне на митологичната маска чрез общодостъпна експериментална форма в киноразказа”. Г-н Барарев, казвате, че НБУ няма нищо общо, но не сте ли се явил на конкурса като представител на университета?

Вие твърдите: „Филмът не осквернява и обижда по никакъв начин Христо Ботев, даже напротив.” Незнаем каква е вашата дефиниция на „идиот”, но явно се различава от общоприетото разбиране. Изчетохме обясненията Ви в двете отворени писма и пред различни медии. Ще си позволим да направим следната аналогия. Представете си, че някой от нас обяви, че е написал есе „Деяне, майка ти е к**ва”, визирайки родителката на автора на филма. Г-н Барарев от своя страна изразява силното си възмущение от този факт и казва, че го обижда. На което нашият отговор е: „Ама ти чете ли го бе Деяне? Ние всъщност не пишем точно за майка ти, само я споменаваме, при това я хвалим, че е целомъдрена и почтена жена. Само искахме да привлечем внимание, няма нищо обидно в това.” Мисля, че звучи достатъчно нелепо. И при подобна ситуация, цялостното отношение към една личност е концентрирано в заглавието. Защото няма как да уважаваш някой и да употребяваш обиден епитет по негов адрес. Независимо дали целта е провокация.

Когато човек се опитва да провокира, трябва да е готов да понесе съответните последствия. Ние няма как да реагираме положително на подобно нещо. Както и огромната част от народа ни, на който му е дошло до гуша от всякакви посегателства срещу националните светини.

Тъй като ни поканихте на прожекцията на филма на 04.03., ви уведомяваме, че ще изпратим наши представители. И искрено се надяваме, че единствената обида към Ботев се съдържа в заглавието. Но дори и да е така, считаме за напълно недопустимо да се разпространява лента озаглавена по този начин. Както каза един от многото възмутени: „Филмът никой няма да го гледа, но идиотското заглавие ще го прочетат десетки хиляди.”

Подобни статии

Коментара

 1. Хммм, обиждате, пишете неграмотно, продължавате да твърдите крайно нелепи неща. Искрено се надявам, че не всички от БНС са толкова тесногръди скотове. И искрено се надявам, че ще пратите добри представители, които са готови да говорят нормално и ако се наложи да са способни да се извинят, за цялото недоразумение. 🙂

  1. Господин Пандев, ако успея да се освободя от ангажименти, възнамерявам да дойда лично. Искам да видя как ще ме наречете "скот" в лицето. Тогава ще видим кой на кого и за какво ще се извинява и обяснява.

  2. Истината е, че всички участници в тези дискусии се борят, или мислят че се борят, за националните интереси и идеали, казано иначе всички сме от един отбор, но агресията която показват господата от БНС показва липса на всякакви способности за толерантност към начина на изказване, защото за мен, факта че заглавието е "Ботев е идиот" е един различен и авангарден начин да се изкажат сродни на вашите идеи. Колкото до вашето хипотетично творение „Деяне, майка ти е к**ва”, ще ми е изключително интересно как с явно липсващите ви режисьорски качества ще успеете да направите този филм да говори добре за въпросната персона. Колкото до "Ботев е идиот" мога да ви уверя, че той наистина успява да изрази идеята си без по никакъв начин да накърни достойнството на този наш национален герой и в никакъв случай не се опитва да постигне това осквернение чрез заглавието, даже напротив. Наистина не е нужно човек да изпие цялото море, но няма как да разбере, че става дълбоко, ако не влезе по-навътре. Затова мисля че извинението, ако въобще има такова, трябва да дойде от ваша страна.

  3. Мисля, че сме пределно ясни какво не харесваме и не приемаме. Авангарден не е равнозначно на просташки и обиден. Намираме за, меко казано, странно твърдението, че наричането на национален герой идиот е борба за националния идеал. Съдържанието на филма ще коментираме след като го видим. Колкото до това, което определяте като агресия – във времена, коаго ти се внушава от всякъде, че трябва да си толерантен и мек към всеки, да се гънеш и поддаваш на натиска на чуждото мнение, то една твърда позици, често е възприемана като проява на агресия от "омекналите". Не сме толерантни когато обиждат героите ни, няма и да станем.

   Ако трябва да се коментира и несериозната част. За липсата ни на режисьорски умения, не се притеснявай. Ако някога решим да създаваме каквато и да било продукция, било и тази, винаги можем да се обърнем за съвет към добрата ни приятелка Адела Пеева. :))

   Колкото и да въртите и да сучете, обидното обръщение към Ботев си е обидно. Считам разговора за приключен.

  4. От нищо, направихте нещо 😉 и доказахте едно – Няма лоша реклама 🙂

  5. Alexander Waitforit Dobrev Авангардните си творения запазете за Ню Йоркската сцена. Ала ако все пак държите да останете авангардни до край ,то надскочете себе си и запалете лентата публично ,посипете с пепел косите си ,извъртете си мъжката по 20 шамара един на друг и всичко си идва на мястото! Ти също заповядай в Пловдив ,да обсъдим "творчеството ви"

  6. Заглавието обижда не фигурата Ботев, а образователната система, изградила образа му в главите на хората. Сляпото защитаване на героя и атаките към автора само доказват колко е верен филмът, но вие няма как да знаете, защото даже не сте го виждали. Всъщност е тъжно. Съжалявам ви.

 2. Извинявайте, как успяхте да наметите аналогия с майката на автора? Наистина, гледайте филма и не си позволявайте да говорите за чуждите майки. Или по-добре, не го гледайте, защото се разказва за хора без цел в живота, които само се чудят чия майка да споменат в необоснованите си статийки.

  1. Да свързват името на Ботев с пропаднал, провинциален футболен отбор е по-лошо от това да направиш изкуство от него, ама…България, майна. Всичко е наопаки 🙂

  2. Тодорова, твоята майка също! Ако държавата ни беше държава ,а не разоран двор ,такива привличания на внимание щяха да приключват така както е записно в законите и конституцията на страната. Обаче днес Азисовците могат да тръбят квото им е на сърце или колкото им е сипано в джобчето (гадно ,че говорим за стотинки) И ти се чувствай поканена в Пловдив заедно с "режисьорчето" ! Ние феновете на ФК Ботев Пловдив също искаме да побеседваме с вас лице в лице!

  3. Стоев, жалко че нямаш майка като моята, която да те научи на елементарно възпитание и широк мироглед. Няма да се отзова на поканата ти, защото времето ми е ценно, а мама ме е учила да не го хабя за обречени каузи и хора. Бъди си със здраве, че друго май си нямаш.

 3. Такива творци като този Барарев са нагледен пример за ефекта от наркотиците. Иначе не мога по друг начин да си обясня наглостта и безочието им. Другото което ме смайва е големия брой защитници които той има и които коментират тук. Предполагам че те са негови колеги он НБУ и са се наговорили да пишат тук и да създават чувство за масовост. В такъв случай бих ги разбрал.

  А иначе, при други обстоятелства, тяхното държание и техния "продукт" – "Ботев е идиот" – биха били сметнати за национална измяна и биха подлежали на разстрел. Не заплашвам никого с това.

  1. Пишат хора гледали филма. Идват от кол и въже, а Барарев нямаше идея, че някой го е защитавал, докато не му казахме. Не разбирам защо никой не обмисля варианта филмът да е достатъчно добър, за да може да си позволи такова заглавие.

 4. Вашата реакция доказва тезата на филмът.

  Хората имат право на свободен изказ, в тоя ред на мисли какви сте вие, че да искате цензура на заглавието…Това беше привилегия на бай Тошо едно време. Разбирам да сте недоволни, ако тоя филм беше с държавно финансиране, но той не е, разбирам ако Деян беше учил режисура държавна поръчка, но той не е! За мен просто не сте публика за такъв тип кино, изкуството е субективно, не е нужно да ви харесва, не е нужно да го разбирате, не сте му таргет . Има много стари хубави исторически български филми, те са подходящи за вас. И аз не харесвам много филми, забележките ми не са към заглавията – но не пиша смъртни заплахи на режисьорите им във facebook.

  1. Вижте какво, ако има заплахи за живота на г-н Барарев, то може би има причина за тях. Не смятам че заплахи за живота има към Людмил Стайков например (режисьора на "Време разделно").
   Аз лично не съм член на БНС, но съм български националист и не искам цензура на заглавието. Моите критики са към хората създали филма и тези зад тях. Въпросът тук е принципен, това е въпрос на морал.
   Вероятно българските патриоти не са публика на този филм.Ако смятате да спомагате за духовната и морална деградация на народа ни, няма смисъл, в тази насока работят чалга индустрията, рап музиката и пр. Вие сте просто поредните които наслагвате към медиината помия.
   Ако смятате да сте колоритни, екстравагантни с подобни заглавия, с подобни филми, то най-добре стягайте куфарите за страната на разврата САЩ, където да ви оценят "изкуството".В момента България има много нужда от младите хора, ала такива вредители каквито са любителите на "Ботев е идиот" по-добре да ги няма.

   послепис: Да Живее БЪЛГАРИЯ

  2. СМъртните заплахи са първосигнали реакции! Ако се абстрахираме от филма, заглавието дори да скверни историческа личност, той не застрашава, нито заплашва живота или достойнството на всеки жив човек днес. Докато смъртните реакции, обидите на майка, заплахите не са равностоен ответ. Филмът не обижда феновете на Ботев или майките им, нали разбирате. И няма оправдание за подобни действия! А заглавието, че е такова също си има причина и във филмът ще я разберете.

  3. Еврейския Въпрос, ходил съм къде ли не; сега мога да бъда къде ли не; хора като теб ме искат къде ли не, но Аз съм тук, защото имам какво да кажа на този народ, както ти и другите тук. Аз ще правя каквото сметна за добре. Да видим как ще ме накараш да си стегна куфарите и да спра да правя това, което обичам, в държавата, която обичам!

  4. Parashut Parcal Имаш какво да кажеш на този народ ? Че Ботев е идиот ли ? Ти ще си правиш каквото сметнеш за добре защото демокрацията в българия ти го позволява. Плюс това, няма да видиш как ще те карам да си стягаш куфарите, защото си много далече от мене в момента и няма да си мръдна пръста за тебе. Сигурен съм обаче, че там където живееш има много като мене и ако и пред тях си толкова ербап (което се съмнявам) те могат по някакъв начин да те накарат, аз не знам как точно. Надявам се разбираш колко е безсмислено да ме предизвикваш да правя нещо, след като е ясно, че няма как да го направя (да те принудя да стягаш куфарите). Но знай, че при други обстоятелста, при друг държавен режим, вашата вреда няма да остава безнаказан.

   Да Живее БЪЛГАРИЯ

 5. Наистина е най-добре ваши представители да присъстват на прожекцията, за да можем да поговорим без да изказваме смърти заплахи.
  Много хора, запознати и незапознати с киното, не харесват заглавието, което е нормално за хора, които обичат страната и историята си. Проблема се решава, когато ги попитаме: "А ти какво заглавие би сложил на този филм?" и отговорът е: "Няма друго заглавие. Филмът може да се казва само така."
  В крайна сметка това е по истински случай. Това есе, за което се говори във филма, е истинско и е озаглавено така. Ние сме УЧИЛИ да използваме истините около нас и всяка подмяна на истината се смята за непрофесионална и опит за манипулиране на публиката.
  И все пак, пишете неграмотно и във статиите си и в коментарите си!

  До скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X