Културно-просветна дейност

“Нашата борба” – нова книга от издателство “Перо и меч”

Тази седмица излезе от печат втората книга с логото на издателството на БНС “Перо и меч”. След “Генералът говори – Речи и статии на ген. Христо Луков” издателството обръща поглед към организацията, на която ген. Луков е бил водач – Съюза на българските национални легиони. Така след повече от 80 години отново бял свят вижда книгата “Нашата борба”, в която самите легионери правят кратък разбор на своята програма и дават разяснения по нея. Автор на брошурата е Борис Боянов, член на варненския легион „Иван Асен II“. 

След като има няколко издания преди 1944 г., при окупацията на властта от комунистическата хунта, “Нашата борба” попада в списъка на фашистката литература и съответно е подлежала на изземване, а самото ѝ притежание е можело да донесе големи неприятности на собственика ѝ. Именно затова решихме, че е крайно време тя отново да бъде достъпна на българските читатели. И най-вече за тези, които имат интерес към най-голямата националистическа организация в Царство България. 

Авторът на “Нашата борба” е успял на един много смилаем език, без да теоретизира излишно, да обясни в кратка форма легионерските идеи и цели. В 14-те точки са засегнати широк кръг от теми. Сред тях са стопанство, църква, образование, земеделие, държавно устройство. Разбира се текстът трябва да се чете, като се отчита контекста на времето, но въпреки това голяма част от написаното е актуално и в наши дни.

В скоро време може да очаквате и други книги, които са били част от легионерската библиотека или отразяват борбата и идеите на други националистически организации и личности в Царство България. С това, издателство “Перо и меч” ще се постарае да даде възможност на съвременните националисти да почерпят от духа на своите предшественици и да стъпят върху техния светоглед, за да могат да изградят идеологическата конструкция на съвременния български национализъм.

Книгата може да поръчате от тук.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button