Чествания и възпоменания

Националният празник в Стара Загора

За поредна година, нашите приятели от СНЦ „Вярност” ни поканиха на организираният от тях марш по случай Освобождението на България от турско робство. За събитието се събраха стотици националисти от Стара Загора, както и гости от София, Пловдив, Варна и Казанлък. Около 18 часа, участниците започнаха да се събират в парка „Подп. Калитин”, където бе началната точка на шествието. Когато и последните гости пристигнаха, започна официалната част с приветствено слово от организаторите и поднасяне на венец. След това националистите се подредиха в стройни колони, предвождани от знаменосци, хора с транспаранти, момичета с портрети на националните ни герои, а най отпред вървяха младежите, носещи венеца, който да бъде поставен на паметника на старозагорските жертви от 1877 г. В средата на маршрута, минаващ през централни градски улици, бяха запалени и факлите, което предаде още по-тържествен вид на марша.

Когато колоните на националистите достигнаха крайната точка на шествието, участниците се подредиха в полу кръг около паметника на старозагорските жертви и церемонията започна. Първа говори г-жа Иванка Сотирова, заместник кмет на Стара Загора. Тя поздрави младежите и изрази своето възхищение от ентусиазма им. След нея кратка реч държа Пламен Димитров от БНС. Той припомни тежката борба на предците ни, която никога не е преставала през петте века на мракобесна турска тирания и припомни нашият дълг към паметта им. Подчерта, че бъдещето на България е в наши ръце и единственото спасение за народа ни е национализмът. Последен слово произнесе Станислав Илиев, представителя на организаторите от СНЦ „Вярност”. Той говори за клеветите на българофобите, за това как се опитват да очернят и унизят народа ни и как националната младеж на България е живото опровержение и отрицание на всички тези хули. Припомни и, че всички ние – българските националисти, сме продължители на делото на славните ни предци. След речта му, бе поднесен венец и множеството падна на колене, за да запази минута мълчание в памет на всички онези, знайни и незнайни герои, пролели кръвта си за нашата свобода. Когато участниците отново се изправиха, бе даден тон и присъстващите изпяха националният химн. С това и мероприятието приключи.

Български Национален Съюз поздравява момчетата от Стара Загора за успешното, изключително дисциплинирано и добре проведено шествие. Радва ни и факта, че с всяка изминала година, мероприятието добива по-голяма популярност и става все по-масово посещавано. Желаем успех на нашите приятели в общата борба!

Още снимки – ТУК

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X