Протести и акции

Националистите отново протестираха редом с граждани против дупките във Варна

На 22-ри март за пореден път се проведе протест против дупките в града и отговорните за това лица и институции. Местната структура на Български Национален Съюз се включи активно в организирането на протеста. Дни преди протеста, активисти на организацията бяха разпространени плакати в целия град. Националистите подготвиха и листовки, които бяха раздадени на хиляди граждани в дните преди 22-ри март.

Малко преди деня на протеста, трескаво започна и работата по пътната инфраструктура от наетите от Община Варна фирми. Те работеха в уикендите като работата им беше извършвана от огромен брой служители, най-вероятно извикани, поради създалата се сложна за кмета и администрацията му ситуация. Въпреки че дупките бяха ремонтирани по изключително калпав и непрактичен начин – чрез кръпки и без смола, на варненци трябваше да им се създаде усещането, че решение на проблема с асфалта е било дадено в ход.

Видимо за гражданите беше, че това беше една кампания на кмета, която утихна след протеста и целеше и утихването на самия протест.

Интересното е, че в същия ден, активисти на БНС срещнаха един от собствениците на фирмите, стопанистващи варненските пътища. Раздавайки листовки, приканващи да дойдат на протеста, активист на движението пита с риторичен въпрос лицето, защо улиците са толкова зле поддържани. Отговорът беше, че поради липсата на пари, фирмите са принудени да правят кръпки, които са непригодни за вече морално остарялата пътна настилка. Всяка година тези дупки са се отваряли и създават нова работа, съответно нови разходи. Решението според лицето било да се промени цялостно пътната инфраструктура, но това не можело да стане, защото Община Варна предпочитала всяка година да дава пари за кръпки, отколкото да направи цялостно обновление на настилката и по този начин да намали разходите си в дългосрочен план. Името на лицето ще оставим в анонимност, но се надяваме в бъдеще да излезе и да го каже публично.

Връх на наглостта и цинизма бе изказване на кмета, направено малко преди протеста. В петък той е обявил, че за него протестът представлявал „купон“ (Източник: Варна Спорт). Много от местните медии разкритикуваха г-н градоначалника заради това си изказване, а други, които традиционно му пригласят – кротко и послушно си замълчаха.

В същото време, във Facebook, течеше интернет кампанията на мероприятието, в чиято група имаше около 6 500 участника. За съжаление, повече от интернет-активните личности не присъстваха, което показва и доказва тезата, че социалните интернет мрежи изместват реалния живот на хората, вместо да го допълват, което е жалко, особено в случаи като този.

На 22-ри март мероприятието започна с автопоход от магазин „Метро“ в 16:30, където се бяха събрали около 80 коли. С натиснати клаксуни, те показваха своето недоволство срещу лошата пътна инфраструктура. Този път колите, които се бяха включили бяха значително по-малко в сравнение с тези от предните протести. Държим да отбележим, че кметът в писмен вид е отказал съдействие при провеждането на автопохода и осигуряването на специален режим на предвижване на кордона от коли, както и осигуряването на охрана за него. В писмен вид е забранено и блокирането на улици, което се бе случило на предните протести. Кметът не е пожелал да съдейства за осигуряването на места, където да паркират автомобилите.

По това време, събралите се пред сградата на Община Варна организатори си помагаха по подготвителните дейности. Бе отчетено изключително голямо присъствие на полиция. Цялата сграда и пътни артерии в околността гъмжаха от полицаи, поради появилите се слухове в някои медии и кръгове, че на протеста ще има активни вандалски и провокаторски прояви. Допълнителни подразделения от полицаи бяха стоварени и наредени в близост до църква на съседна улица. В близките години никой варненец не е виждал толкова много полиция скупчена на едно място. Само преди два дена, на 20-ти, същите лица организираха протест, час след военните, в които имаха искания против системата, която ги ограбва. На 22-ри същата система ги бе принудила да я защитават.

Активист на националистите приканваше варненци да се включат в свободния граждански протест.

Пристигайки от автошествието се присъединиха и останалата част от групата на организторите, с което се даде старт и на самия протест.

Под звуците на националния химн, варненци гордо запяха и застанаха рамо до рамо, обединени, заради общия си проблем.

Вместо един традиционен протест, варненци станаха свидетели на нещо съвсем различно. Организаторите на протеста бяха взели думите на кмета, че пред общината ще има „купон“ със сарказъм и с помощта на един диджей го превърнахме в такъв. Под звуците на популярна музика беше издигнат така наречен „Паметник на глупостта“, изграден от спукани гуми, донесени от недоволните шофьори. Една от гумите, символизираща дупка бе напълнена със студен асфалт, а валяци бяха две момичета, които играха върху асфалта под звуците на чалга песента „Дупка до дупка“. Отстрани други участници, играещи служители от фирма за пътната настилка чоплеха семки. Сарказмът и иронията завършиха с прерязването на лента, която символизираше евтиния PR на господата Кирил Йорданов – кмет на Варна и Борислав Гуцанов – председател на Общински съвет-Варна. Именно с тази част организаторите показаха, че дори с „купон“, варненци могат да покажат своята гражданска позиция.

Последва традиционно Българско хоро, което повдигна духа на протестиращите. То бе и връзката между „купона“ и същинската част от мероприятието.

От там стартира и сериозната част на протеста. Редица граждани се изказваха на микрофона и показваха своята гледна точка – неподправено и с искрени чувства. Нямаше гражданин, който да бъде доволен от пътната настилка, от извършваната от отговорните фирми работа, от администрацията на града или от планирането на бюджета.

Въпреки няколкото неприятни закани към полицията от страна на граждани, положението бе овладяно. Всеки един от участниците знаеше, че хората в униформи си чупят колите и ако не бяха днес на работа, можеха да бъдат сред протестиращите.

Освен подписка срещу дупките, имаше и каса за набавянето на средства за момче, изпаднало в будна кома. Момчето е в това състояние, защото е катастрофирало, заради една от дупките. Бе произнесена и реч от името на приятелката му.

Бяха отправени разнородни послания към аудиторията. Един от говорителите заговори, че днес се протестира против дупките, не само тези по улицата, но и дупките в бюджета, дупките, от които се пълнят джобовете на определен кръг от хора. Според Александър Борисов, това са хората, които стоят зад кмета, финансови групи, заради които не само Варна, но и цяла България тъне в мизерия. Активистът на националистите оповести, че днес Варна наистина се събужда и такива протести са нужни да се провеждат за да покажат, че в тази държава са останали хора на които им пука за състоянието, в което се намираме. Борисов призоваваше и към единство сред протестиращите, поради обстоятелствата, които са разделили определени групи, участващи в протеста.

Като заключение искаме да кажем, че ние от Български Национален Съюз ще подкрепяме всяка една гражданска инициатива с добра кауза. Ще помагаме и ще съдействаме на всяка една група хора, които има справедливи искания. Благодарим Присияна Алексиева, Румен Тултуков, Борис Ганев, Кремена Костадинова, Коста Качаушев и много други, които ни гласуваха доверие и се осмелиха да реализират всичко това и да събудят Варна точно на 22-ри март. – коментираха от БНС.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж също
Close
Back to top button
Close
X