Културно-просветна дейност

Представяне на “Настолна книжка за Българската младеж”

На 21 май в централния щаб на БНС бе представена книгата “Настолна книжка за Българската младеж“, която издателството на Съюза – “Перо и меч” публикува. Тази осъвременена версия комбинира двете части на книгата, издадени съответно през 1939 г. и 1941 г., под авторството на големият родолюбец Стефан Цанков. След налагането на комунистическия режим от 9 септември 1944 г., творбата много бързо попада в списъците със забранена литература. Така този изключително ценен труд, насочен към възпитанието на българската младеж и изграждането на здрав морален кодекс, остава изгубен за няколко поколения. Днес, над 80 години след появата му на бял свят, той е не просто актуален, но и необходим за младите българи. Защото само ако притежаваш верен морален компас, може да намериш изход от мътните води на разложението и ценностната криза, в които тъне не само страната ни, но и европейската цивилизация.

Книгата бе представена от нашия най-млад съратник – Борис-Михаил попТодоров. Тази отговорност му бе възложена, не само защото е важно книгата да бъде представена на младата аудитория през погледа на един техен връстник. Борис е най-подходящият избор и по друга причина – пътя, по който е избрал да служи на народа ни, тъй като в момента той учи за свещеник. Защото нацията има както материални, така и духовни нужди. А самият автор на  “Настолна книжка за Българската младеж”, освен пламенен родолюбец и деец на националното ни движение е и ректор на Богословския факултет. С впечатляващата биография на професор протопр. д-р Стефан Цанков започна и самото представяне на книгата. След това, по един увлекателен и задълбочен начин бяха представени основни концепции в книгата, проследявайки структурата ѝ, но и ползвайки примери от съвремието ни.

В края на официалната част на събитието, присъстващите имаха възможност да се доближат и до духа на този тип прояви от времето на Царство България. Борис-Михаил попТодоров, който е и музикант по призвание, изсвири 9-та Фантазия за цигулка на Георг Филип Телеман (немски бароков композитор, съвременник на Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди и Георг Фридрих Хендел), състояща се от три части – Siciliana, Vivace и Allegro. С това чудесно изпълнение, последвано от бурни аплаузи, завърши представянето. Надяваме се с него да поставим и начало на една традиция в културно-просветните ни прояви.

Събитието е и част от нашата програма за насърчаване и развитие на активистите от младежката ни организация в различни ключови сфери. Защото вярваме, че всеки националист е призван да се усъвършенства постоянно и да води преди всичко чрез собствения си пример. Така, че очаквайте още подобни прояви и за вбъдеще.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button