България

Нарочно ли запалиха Витоша?

Случаен ли е бушуващият от няколко дни пожар на Витоша? Умишлено ли затруднява някой пожарникарите да си свършат работата? Има ли връзка с неуспеха на лобисткия закон за горите? Светлина върху всичко това хвърля разказът на един от доброволците участвал при гасенето на стихиятаКрум Фильовски. Текстът е публикуван вчера  в сайта actualno.com.Нашият коментар ще е в курсив.

„Нека Ви кажа какво всъщност се случи вчера, 2 юли, на Витоша през моите очи и уши. Вие си направете изводите сами.

Към 6:00 часа вече доброволци нямаше /за записване/ и започнахме да чакаме какво и кой и защо не е ясно, а и никой не знаеше. Към 7:30 ни натовариха в рейс и ни казаха, че ще идем до центъра на Железница,  оттам ще ни вземе транспорт, който ще ни качи до хижа “Академик“. ОК. Отидохме на площада на Железница и зачакахме транспорт…след 30/40 мин. чакане се разбра, и се даде команда, че транспорт НЯМА. Качвайте се ПЕША!ОК, няма яд.. Пеша – пеша. Тръгнахме, като аз лично бях само с лопата и раница, НО имаше пожарникарчета, които носеха: желязна туба с бензин, моторна резачка,(с които по късно си проправяхме път до самия пожар, защото местността е абсолютно недостъпна)кирка, лопата, раница, каска, тежко облекло,ботуши, и т.н. Та, тръгнахме нагоре. След 3.5 часа нечовешката жега, не питайте как стигнахме. Идеята “по принцип“ беше един: екип имаше, който гасяха отдолу на пожара и ляво дясно/ и един, в случая нашият, който се състоеше общо от 41 човека, като непрофесионалисти бяхме само 3-ма човека.

Идеята на нашият екип беше да се качим горе, да се спуснем (предварително се знаеше, че там “някъде“ минава рекичка, да я затапим, изкопаем и издълбаем толкова ,колкото помпите, които трябваше да ни доставят да могат да дърпат вода. ОК, тръгнахме от хижата (на клипа по долу ще видите първите метри надолу не съм снимал, защото нито ми се снимаше,  нито нищо. Но е в пъти по сложно във всяко отношение… И така, тръгнахме надолу, но се оказа, че за да стигнем до въпросната река, трябва да се мине през самия пожар, защото имаше скат и просто нямаше как. Беше невъзможно. Така и направихме. Не ме питайте как, но се добрахме до въпросната рекичка, направи се всичко необходимо за да може помпите да бачкат, дълбочина, водозбор и т.н., като искам да подчертая ,че дебита, който естествено се вливаше в импровизираното езерце беше ПО-ГОЛЯМ от този на помпите, демек АКО (а не не ни ги.) бяха доставили, щяха да се изхвърлят ХИЛЯДИ литри в минута, а не както от хеликоптера 5 кубика … СМЕХ! 5 кубика са крайно недостатъчни, и НЕСРАВНИМИ с това, което ние МОЖЕХМЕ да причиним.

Първо да обясня за хеликоптера.  Първо, хеликоптерът не може да минава през огъня и пушека защото може да падне! Факт. Центробежни сили, липса на кислород и т.н. НО НАС ТОВА НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАШЕ! Ние бяхме на около 100-тина метра НАД пожара, с подготвени трасета за над 800 метра маркучи, вода за безпроблемна работа на помпите на МАХ, както и дебит, така и като атмосфери/налягане на маркучите (МАХ) бяха окастрени и дърветата за да може безпроблемно и БЕЗопасно хеликоптерът да зависне да ни достави помпата + оборудването. Всичко от наша страна беше 6. И започнахме едно чакане. А пожарът си върви. И се качва към нас! Ние продължаваме да чакаме, няма помпа няма нищо. Аз лично чух нашия началник ПОНЕ 3 пъти да говори по телефона с НЯКОГО и да вика “пратете ми ПОМПАТА, кога ще ми изпратете хеликоптера да ни спусне помпата? Искам помпата СЕГА! ГОТОВИ СМЕ и т.н.

Представете си говорим за цялата “линия“ над пожара беше подготвена за опъване на маркучи над ЦЕЛЯ ПОЖАР!!! трябваше само да опънем маркучите ,и пускаме… Е ДА, МА НЕ! Чакаме, чакаме човека. ПАК върти – НИЩО. И чуйте сега какво се случва! Обажда се някакъв УМНИК и казва: ще ви изпратим помпата (и всичко останало) забележете С КОН!? Да се смееш ли,  да плачеш ли? “Шефът“ откачи, вие само вижте клипа и ми кажете този човек нормален ли е,  знае ли къде се намира и за какво става въпрос?!??? Или е просто ТЪП! СВЕЩЕНА ТЪПОТА! След дългооо и продължителнооо чакане НЯКОЙ се обади и КАЗА : ПРИБИРАЙТЕ СЕ ???????

На пожарникарчетата им се насълзиха очите! Защото те, А И ВСИЧКИ, КОИТО БЯХМЕ ТАМ, ЗНАЕХМЕ ,че с ВОДА/МНОГО ВОДА ще стане. Питам единия от пожарникарите: “Абе, да не би да има някакви технически али-бали. НЕЩО, поради което да НЕ може да ги достави хеликоптера. ОТГОВОР – НУЛА! -всичко е като по книга! Питам пак: “Ако бяха я доставили,  щяхме ли да успеем ? Отговор: “Не само ,че щяхме да го загасим !ЦЕЛИЯ! А щяхме да го НАВОДНИМ огнището.

Е??? Какво става бе хора? Знаете ли колко време чакахме??? Знаете ли, че по думите на един пожарникар упражнение би траело само 2 мин – да си разкачи смешната кофа, закачат нещата и айде и ВОДАТА тръгва! НА БОГАТО и най важното ОТГОРЕ НА ДОЛУ ! И НАВСЯКЪДЕ!!! Какво да ви кажа …

НЯКОЙ просто НЕ ПОЖЕЛА ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ ТАМ И СЕГА! Някой просто желаеше пожарът да върви нагоре.

Това е клип веднага след хижата. Надолу е ужас. Буквално през 3 метра или прескачаш, или се завираш под тях, за да преминеш с …КОНЕ???????! Този “човек“ е за прокурор и за затвора! Сега МОЖЕШЕ. Всички фактори бяха налице сега да сме щастливи. Те не само ,че се подиграха и БУКВАЛНО изгавриха с труда на всички, но РАЗБЕРЕТЕ, ТЕ НЕ ПОЖЕЛАХА ДА ГО ЗАГАСЯТ! МОЖЕХА. И нямаше горе пожарникар на когото това да не беше ясно и да го знаеше.

И да кажа, че (СПОРЕД МЕН) пожарът е 100 ПРЕДНАМЕРЕН, НЕ Е СЛУЧАЕН и УМИШЛЕН! И ще обясня ЗАЩО! Защото това е местност АБСОЛЮТНО НЕПРОХОДИМА, НЕДОСЪПНА И ПРЕСЕЧЕНА. Кой, какво „‘БИ“ правил там??? И ЗАЩО!? Ако не е с ЦЕЛ!”

И за да лъсне още по ярко истината, ще добавим и думите на министър Найденов (един от лобистите за новия закон):

„Земеделският министър Мирослав Найденов пък обясни, че ако пожарът е бил в незащитена гора, досега да е бил угасен. ”Това е биосферен резерват, където нищо не може да се пипа“, обясни той, лансирайки удобната теза за прекомерната защитеност на териториите, която той защитаваше и по време на протестите срещу Закона за горите.” (по информация на агенция „Фокус“)

Още ли имате съмнение какво се случва и кой стои зад случващото се?

Колкото и нагли да са някой хора, колкото и безнаказани да се чувстват, трябва да знаят, че не е далеч времето, когато ще отговарят за действията си!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
X