България

Медийната „математика” около гей парада

Всички в България сме свикнали, че обективно отразяване не може да се очаква от повечето родни журналисти. Особено, когато е спусната и определена политическа линия от ЕС. Най-видно става това, когато се налага да представят масови събития. Тогава изведнъж журналистите заприличват на бакали – гледат да те ударят в сметките. Ако си от „лошите”, ще те орежат, ако си от „добрите”, ще дадът нещо „отгоре”.

Около отразяването на нашия протест, нямаше големи изненади. Обичайното съкращаване на броя хора с около 100-150 души. Спрямо общия брой на протестиращите, може да се каже, че журналистите могат да си позволят подобна манипулация, без да изглеждат смешни. Дори е възможно да мине за „объркване” или „недоглеждане” от тяхна страна. Няма да им се сърдим – знаем си ги. Показателен, за нивото на някои от тях, е и факта, че веднага обявиха свещеника, присъствал на протеста за „опасния” отец Евгений… Има брада, расо, няма кой друг да е… Това, че се казва Георги и е дякон, са незначителни подробности. Важното е да се правят новини.

Коректната и приблизително точна бройка на участниците в протеста сме я дали. За разлика от журналистите, не можем да си позволим математически волности и да „помпаме” цифрите. Най-малкото, ще  изглежда несериозно на самите хора, присъствали на събитието.

Но колкото и да бяхме свикнали медиите да боравят свободно с цифрите, това което съобщиха за броят участници в гей парада, успя да изненада дори нас. Този път журналистите решиха да не си играят на дребно и обявиха гръмко на всеослушание – „над 1800”, „1600 души”, „хиляди шестваха”, и т.н. От събиране и изваждане направо преминаха към умножение. Разбира се, у всеки станал свидетел на гей-позорището, тези журналистически аритметики предизвикват бурен смях.

Май някои хора не си дават сметка, че живеем в информационната ера. Дори забравят факта, че  содомитското шествие беше пряко излъчвано в интернет. И тъй като проявяваме жив интерес към хората, опитващи се да ни натрапват идеологията си, ние го гледахме доста внимателно. Някои от интернет, други от точки по маршрута. Реалният брой на участниците беше около 400 души. Постарахме се да го илюстрираме, като потърсихме най-мащабната снимка на шествието.  Оказа се трудна задача, но се справихме. Видео клипове, в които парада е снман от далеч, за да се добие пълна представа за размера му са неоткриваеми. Тук ще отворим скоба, за да кажем, че от големите медии, единствено Нова телевизия, обявиха няколко стотин присъстващи на гей-акцията.

Силно впечатление правеше огромният брой „вносни” содомити. Както и преобладаващия брой лесбийки, движещи се на тумби. Имаше и крайно екзотични индивиди. Мернахме азиатски манаф с толкова болнав вид, че чак се притеснихме. А в телевизионен репортаж се появи някаква госпожица, чиито предци са населявали необятната шир на „Черният континет“. Същата тази дами изнесе кратък урок по толерантност на местните български аборигени. Парадът беше истинска мултикултурна и мултиетническа идилия. На нея присъстваха и хомолюбите, посланици на САЩ и Великобритания, барабар с целият си антураж. Ами така де, масовост да има!

И все пак – защо броят на содомитите се раздува до абсурдно звучащи цифри? Ами първо и основно – те самите обявиха, че очакват 2000 души. Крайно оптимистично от тяхна страна. Ако бяха обявили колко наистина са дошли, щяха да се изложат сериозно. Имайки предвид, че за цялата „веселба”, са изхарчени огромни суми (по непотвърдени данни това „удоволствие” е глътнало 1 млн. лева), то излагацията е още по-голяма. Но втората и по-важна причина е, че това събитие трябва да се представя като непрекъснато нарастващо и набиращо сила. Нещо, което отново не отговаря на действителността. Но е част от политическата стратегия на гей-активистите. Част от стратегията е и преиначаването на историята на тази гей-провокация. Днес  дори твърдят, че на първата подобна проява през 2008 г. е имало 150 човека. А всички ясно помним как станаха за смях с „парада” от 30 души (включително един проституиращ циганин травестит).

Е, следващият път, като решат да хитруват в сметките, може би ще подходят по-разумно и няма да излъчват на живо. Иначе излагат PR агентите си… ъъъ, искахме да кажем обективните български журналисти.

За да илюстрираме казаното от нас, ви предлагаме две снимки. Първата е от вчерашния гей парад, на който присъствали уж близо 2000 души (реално най-много 400). Втората е от протеста на БНС срещу циганския терор. Присъстващите на това събитие, също били 2000 според някои медии (по данни на полицията обаче са 4000). Сами може да видте нагледно, как броят журналистите.

„Хиляди“ ЛГБТ индивиди…
„Хиляди“ ЛГБТ индивиди…

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
X