Културно-просветна дейност

В щаба на БНС бе прожектиран българският биографичен филм “Малката маркиза”

В централата на Български Национален Съюз на 23 октомври се събраха почитатели на българското кино и на великата писателка Фани Попова-Мутафова. Поводът бе прожекцията на филма “Малката маркиза”. Документалната лента проследява живота на една от най-талантливите и продуктивни български писателски. Най-добре може би я описва поетът Кирил Христов: „Най-високият връх, достигнат от българската жена, който напълно я изравнява с мъжа, този шеметен връх се казва Фани Попова-Мутафова. Нейните исторически романи я поставят на нивото на най-големите писатели в този жанр в световната литература.“

Трейлър на филма “Малката маркиза”

“Малката маркиза” представлява искрена и поетична биография на Фани Попова-Мутафова, считана за най-продаваната авторка на български исторически романи за всички времена. За съжаление поколения наред са били лишавани от възможността да опознаят българската история по най-увлекателния и запомнящ се начин – чрез романите на Фани Попова-Мутафова. Причината е в силните националистически убеждения на „Малката маркиза“ – наричана така от собствения ѝ съпруг, забележителния ерудит и литературен критик Чавдар Мутафов. Заради тях тя е съдена от “Народния съд”, а книгите ѝ са били забранявани по времето на комунистическата диктатура. Фани Попова-Мутафова обаче е истински феномен за времето си. Тя е само на 28 години, когато излиза „Солунският чудотворец“, първата част от тетралогията за Второто българско царство, за рода Асеневци: „Солунският чудотворец“, „Дъщерята на Калояна”, „Йоан Асен II“, „Последният Асеневец“ („Боянският майстор“). При появявата на литературната сцена, вестниците пишат възторжено: „Вазов е достигнат“.

Режисьорът на филма – Станислав Дончев и сценаристите Елица Гоцева и Теодора Дончева заслужават поздравления за начина, по който са успели да разкажат бурната и изпълнена с перипетии история на Фани Попова-Мутафова. Чест им прави също, че не са се поблазнили да се превърнат в морални съдници на писателката и с политкоректните критерии на днешното време да дават оценка на нейните действия и убеждения в миналото. Да създадеш такъв труд, който наистина не само отговаря на всички изисквания на зрителя, ами и ги надхвърля; да създадеш такава творба, в която да останеш наистина неутрален и да погледнеш през призмата на историята без никакви предразсъдъци; да отразиш истината и само истината във време на тотално изкривяване на фактите според политическата конюнктура в цялата сфера на културата и извън нея; това е доблест и рядка проява на смелост в днешни дни! Особено в културната сфера. 

Някои от зрителите, успели да изгледат филма в щаба на БНС, си спомниха за думите на ген. Христо Луков, от една негова статия от 1940 г., които с пълна сила могат да бъдат използвани и за създателите на “Малката маркиза”: (по думите на поета Кирил Христов)

“Те победиха” е едно сериозно завоевание на младото българско филмово изкуство. Налучкан е верният път и не трябва да се изпуска.

Генералът говори – Речи и статии на ген.Христо Луков, издателство “Перо и Меч”

Тепърва се създава и разраства практиката Съюзът да представя по няколко прожекции на месец, отворени не само за членове и симпатизанти, но и за всички заинтересовани любители на киното. Тези прожекции са изцяло безплатни за публиката и са вид просветна дейност, в която предоставяме на зрителя достъп до най-различни продукции, както български, така и чуждестранни, които помагат за утвърждаването на гледната точка в различните сфери на живота и които показват другата визия за света, различна от тази на глобалистите от Холивуд. Може да следите интернет страницата на БНС и каналите на организацията в социалните мрежи, за да научавате за програмата на тези прожекции.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button