Международна дейност

“Лятна патриотична школа” събра европейски националисти в Хърватия

БНС взе участие в провелата се от 11 до 13 юли в гр. Делнице, Хърватия “Лятна патриотична школа”. Събитието бе организирано от нашите добри приятели от HČSP (Хърватска чиста дясна партия). Освен националисти от България, за събитието бяха дошли и унгарски представители от партия “Йобик” и младежката организация “64 окръга”, както и делегат на фламандската организация “Воорпост” (Voorpost – в превод: преден пост).

Домакините бяха просто безупречни, а отношението към българите бе особено топло и приятелско. За гостите бе резервирана хижа в живописната планинска местност над градчето. Така сред красива природа и в уютна атмосфера преминаваше неформалната част от школата.

Официалната част бе открита на 12 юли с конференция на която всяка от гостуващите организации представи своята дейност, цели и бъдещи планове. Модератор на събитието бе проф. д-р Томислав Сунич. Професор Сунич е сред най-известните хърватски политически дейци, бивш дипломат, преводач, писател, геополитически анализатор, преподавател в Университета на Калифорния и Англо-американския колеж в Прага и един от теоретиците на европейската “Нова десница” (новите десни критикуват от национални позиции, както марксисткия социализъм, така и западния либерализъм, търсейки третия път).

Конференцията започна с приветствие от организаторите, след което думата бе дадена на гостите. За всеки от участниците имаше кратко представяне от страна на проф. Сунич. Пръв говори представителя на “Йобик” – Салаш Заболкс (Szalaj Szabolcs). Основният акцент в неговата презентация бе поставен върху развитието на младежката организация на партията. Вторият делегат, който държа слово бе представителя на Български Национален Съюз – Пламен Димитров. Преди това обече, професор Томислав Сунич направи забележително представяне на България и българо-хърватските връзки. Той говори за корените на историческата дружба между двата народа и дълбоките приятелски чувства на хърватите към българската нация. Професорът сподели и собствени впечатления, като разказа как като млад е бил запленен от разказите на Елин Пелин, които според него били на световно ниво и горещо ги препоръча на аудиторията.

Освен словото в което Пламен Димитров представи развитието и дейността на БНС, както и бъдещите намерения на Организацията, участниците имаха възможност да видят и кратко клипче за Съюза с избрани моменти от годините. Следващият делегат бе отново от България – Ивайло Колев, който представи новосъздаденият проект “Родобран”. Той бе последван от фламандския представител Сет Ван Пасел (Seth Van Passel), който запозна присъстващите с дейността и намеренията на “Воорпост”. Конференцията закри представителя на HČSP – Франо Чирко, който е водач на младежката организация на пратията и общински съветник в столицата Загреб.

След двадесетминутна почивка, започна и втората част на школата. В изключително интересната лекция “Национална идентичност и глобализация”, професор Сунич хвърли светлина върху едни от най-съществените проблеми, пред които се изправя модерният национализъм. Когато приключи първата част на презентацията му, участниците имаха възможност да дискутират въпросите с него.

След края на официалната програма за деня, домакините бяха организирали обяд за участниците, а вечерта завърши с импровизиран концерт на унгарска група в салона на хижата.

Последният ден от “Лятната патриотична школа” в Делнице завърши с втората част на лекцията на професор Сунич. Основният акцент в нея бе поставен на световната финансова криза и разрушителното влияние на глобалния капитализъм върху националните граници и идентичността на народите. В края на събитието, всяка от организациите, взела участие в школата получи и по един плакет за спомен от нашите домакини. Така завърши първата по рода си “Лятна патриотична школа”, организирана от нашите приятели от HČSP. Инициативата безспорно бе успешна и даде добър пример на европейските националистически организации.

За нас това бе трето общо мероприятие с представители на HČSP, след международните конференции в София и Загреб. Вярваме, че това е само началото на едно дълго и плодотворно сътрудничество с нашите приятели, което ще възроди отново позабравените вековни приятелски отношения между нашите народи.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button