БНСЧествания и възпоменания

Луков 2008

65 години от убийството на ген. Христо Луков

Христо Луков

Вече няколко години подред в края на изтичащата и началото на Новата година започва подготовката за отбелязването на един от най-важните дни в календара на Български Национален Съюз. Всяка година националисти от различни патриотични формации обединяват усилията си за да отбележат достойно годишнината от убийството на един от най-видните основоположници на съвременния Български национализъм – ген. Христо Луков .

В края на Първата световна война Луков проявява личен героизъм, като сам защитава гр. Кюстендил от настъпващата сръбска армия, и благодарение на него днес този град е в пределите на нашето Отечество. По-късно през 1938 г., вече като министър на войната, под негово ръководство се извършва цялостна реорганизация и модернизация на Българската армия. От 1942 г. до смъртта си на 13 февруари 1943 г., ген. Христо Луков е водач на Съюза на Българските Национални Легиони – най-многобройната родолюбива организация в онова време. Носител на орден „За храброст“ 4-та степен, 1-ви и 2-ри клас, орден „Св. Александър“ 4-та степен с мечове и 3-та степен без мечове, орден „За военна заслуга“ 1-ва степен и германски орден „Железен кръст“ 2-ра степен.

Тази година на 6 януари се навършиха 120 години от рождението на Христо Луков, а на 13 февруари се навършват 65 години от неговото подло убийство.

Както всяка година, ние Българските националисти, от различни родолюбиви организации, почитаме паметта на този велик Българин с възпоменание в негова памет и траурно факелно шествие. Макар и патрон на Български Национален Съюз, личността на Христо Луков не е и не може да бъде патент само на една единствена организация. И ето затова все по-отчетливо неговият образ се превръща в пример за подражание и символ на Националната съпротива.

На този ден, ние Българските националисти, загърбваме своите различия и излизаме единни, за да се преклоним пред основоположника на съвременният Български национализъм, и да покажем на нашите врагове, че думите „БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО” и „ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ” стоят над дребните ни различия.

Български Национален Съюз, Съюз на Възпитаниците на Негово Величество училища, Школа за запасни офицери и Родолюбивото войнство и гражданство, Съюз на Българските Национални Легиони, НК „Родолюбие”, движение „ГВАРДИЯ”, Български Национален Фронт, СНД „Велика България”, свободната национална съпротива, канят всички родолюбиви Българи и родозащитни организации да се присъединят в отбелязването на 65 годишнината от убийството на ген. Христо Луков.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ

ГЕРОИТЕ НЕ УМИРАТ

Възпоменанието ще се проведе на 9 февруари от 18:00 часа и ще започне от площад „Св. Неделя” в София. Шествието ще продължи до паметника на Незнайния войн, където ще се проведе тържествена заря-проверка. Шествието ще завърши с кратка церемония пред къщата на ген. Христо Луков.

В отбелязването на кръглата годишнина ще вземат участие и много представители на организации и гости от чужбина.

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X