Културно-просветна дейност

Проведе се лекция на тема „Българската съпротива срещу османската власт“

На 18 октомври в централния щаб на БНС в София се състоя лекция на тема „Българската съпротива срещу османската власт“. Лектор беше Милен Младенов – дипломиран историк от СУ „Св. Климент Охридски“ и дългогодишен член на БНС.

На лекцията бяха представени причините за по-късното освобождение на българите в сравнение с другите балкански народи. Бяха разгледани различните прояви на българска съпротива през дългите векове на Турското робство, които включват: хайдушко движение, бунтове, въстания, завери, участие на българите на страната на други държави, които воюват с Османската империя. Лекторът застъпи тезата, че хайдутството не е просто разбойническа активност, а непрестанна партизанска война с поробителя. Беше обсъдена необходимостта от интелектуален елит, за да бъде поведена борбата и революцията. 

В края на лекцията се проведе дискусия относно това дали организаторите на Априлското въстание не са прибързали с действията си и това ли е бил планът на Васил Левски. Освен това много от присъстващите се възползваха от възможността да зададат въпроси на лектора, което показа, че разисквана тема е предизвикала силен интерес в тях.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button