Културно-просветна дейност

Проф. Алтънков с увлекателна лекция пред млади и стари в щаба на БНС

Никола Алтънков: “Не бяхме в Европейски съюз, защото бяхме Европа! Ние бяхме водачите, бяхме военната сила на Балканите!”

На 16 септември проф. Никола Алтънков, по покана на Български Национален Съюз, изнесе лекция за задграничното правителство на проф. Цанков.  

На мероприятието присъстваха националисти от всички възрасти: младежи между 15 и 18 години, мъже и жени на 20, 30 и 40 г., както и възрастни представители на последното поколение от Царство България – самият лектор е на 90 години, а в публиката най-възрастният посетител беше на 94 години.

Лекцията бе открита с встъпителното слово на Звездомир Андронов, който представи накратко проф. Алтънков. Андронов припомни за липсата на познания от страна на нашето общество в областта на историята от този период: забулените от времето геройски подвизи и опити на българската емиграция след 1944 г. да организира съпротива срещу комунистическата власт. Спомена се, че проф. Алтънков е най-добрият, а може би и единственият познавач на този период от историята. Също бе показан и неговия труд “Кой победи?” – единствената книга, която разглежда темата за националното правителство на проф. Александър Цанков във Виена.

Когато лекторът взе думата, благодари за топлото представяне на г-н Андоронов и се обърна към националистите в помещението – той подчерта два факта, които засвидетелстват неговата привързаност към организацията и нейните активисти: “От двадесет Луковмарша, съм изпуснал само два. Аз винаги съм бил с вас. Вие сте ми мили. Всъщност няма по-мили от вас в политическо отношение!”

Проф. Алтънков подчерта, че в тази зала започва началото, зараждането и развихрянето на новия елит, който тепърва идва в цяла Европа: “Попътният вятър е на наша страна!”

След благодарственото слово се пристъпи към кратко разяснение на историческия период на Третото Българско Царство. Лекторът увери, като пряк свидетел, че България в онези времена е била като (дори повече) от днешна Белгия. “Не бяхме в Европейски съюз, защото бяхме Европа! Ние бяхме водачите, бяхме военната сила на Балканите!”

След това се пристъпи към биографично разяснение за проф. Ал. Цанков. С присъща харизма и чувство за хумор, още в първите минути професорът грабна публиката и я отведе назад във времето. Той я издигна чрез словото си и я направи пряк свидетел на рождението, обучението, идеологическия светоглед и промените в живота на Цанков.

След увлекателната лекция, която се стори на всички прекалено кратка поради опиянението от разказа, макар да бе изминал час и половина, бе дошъл ред на въпросите. Множество ръце се вдигнаха, на много въпроси бе отговорено: за последните часове на проф. Цанков, за комунистическите издевателства над историографията и за садистичните убийства на над 180 хиляди българи в периода 1944-1989 г., за членове на задграничното правителство, та дори за личните, макар и случайни, две срещи на младия Алтънков с Александър Цанков в царска София.

Между въпросите, думата взе най-възрастният слушател, 94-годишният приятел на лектора. Той се обърна към публиката с бащински завет: той призова младите да пазят свободата, която днес имат; да не я приемат за даденост, да не забравят хилядите убити свои предци; и да внимават в своя политически избор, тъй като днешни президенти и политици все още поставят венци на паметници за 9-ти септември. Разчувстван, възрастният националист приключи с това, че в днешното време на несигурности, силните на деня винаги могат да злоупотребят с нашето човешко право на свобода и любов към родното; затова именно трябва да се готвим всеки ден за моменти, в които с големи жертви трябва да отбраняваме нашата свобода и памет. Всички в залата искрено благодариха чрез аплаузи на възрастния си съмишленик, трогнати от този завет.

След като нямаше повече въпроси, лекторът благодари на своята публика, която изпадна в бурни овации и благодари на свой ред на своя проф. Никола Алтънков.

В заключителната реч г-н Андронов спомена за разнообразието във възрастите на присъстващите, призовавайки младите да черпят знание и да подражават на тези стълбове на национализма в България. Ясно се обрисува липсата на приемственост между поколенията родолюбци, поради комунистическия гнет над народа ни в продължение на десетки години. Затова организацията бе представена като възстановител на приемствената връзка и равновесието между старите и младите български националисти. 

С младежта, която се бе събрала тази вечер, изслушвайки с отворено сърце словата на проф. Алтънков, можем да бъдем сигурни, че заветите на нашите предци ще бъдат чути и приети достойно. След мероприятието професорът направи жест към своите почитатели като остана по-дълго, даде автографи върху книгата “Нарекоха ги фашисти”, която се продаваше на място, поговори си лично  и се снима с всеки желаещ.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button