Културно-просветна дейност

Състоя се лекция на тема ‘’Подходящият спорт за нас’’

На 23 март в щаба на БНС се проведе една полезна и насърчаваща личностното физическо развитие лекция. Главен лектор бе Георги Добриянов, дългогодишен съмишленик на организацията, който има богат и разнообразен опит в различни спортове. Работил е като фитнес инструктор и добре познава човешкото тяло, метаболизма и процесите, които протичат при различни видове натоварване, прием на добавки, както и процесите по възстановяване на тялото. Негов помощник лектор бе Никола Ангелов от спортен клуб ‘’Азъ’’, млад националист с голям опит в различни бойни изкуства, треньор по кикбокс на деца и възрастни. Той направи чудесна демонстрация с един от най-малките бойци в залата по време на вторият Патриотичен Коледен базар, а тези от Вас, които сега чуват за “Азъ” могат да научат повече тук.

Първата и най-съществена за темата част на лекцията отговори на въпроса: защо като националисти имаме дълг да спортуваме и защо е важен правилният подход при избора на спорт?
Двамата лектори, допълвайки се, красноречиво илюстрираха как спортът е много повече от това да поддържаме тялото си здраво, а в същината си е непрестанно себепокоряване.
Културизмът беше разгледан в следващата точка от лекцията. Добриянов представи минусите на този спорт, който не би могъл да изгради тялото ни комплексно, но не обезкоражи младежите от частичните тренировки по бодибилдинг, които могат да помогнат на всеки да развие различни части в своето тяло, които да му помогнат в цялостното му развитие.

Различните вродени характеристики и видове тяро предоставят различен потенциал за реализация във всеки спорт. Затова и следващата част от лекцията се фокусира върху това как да изберем подходящия спорт за нас, ако нямаме опит. Лекторите представиха трите типа структура на човешкото тяло (ектоморфи, мезоморфи, ендоморфи) и дадоха примери за най-често срещаните им представители в различните дисциплини. Най-важният съвет, който водещите дадоха на присъстващите, беше да не вървят срещу това, което им е заложено от природата. Това крие сериозни рискове за здравето и не би дало резултатите, които може да се постигнат, ако следваме заложените дадености на телата ни.

Нещо задължително за практикуване, което двамата лектори силно насърчиха присъстващите да комбинират, бяха кросфита с боен спорт.
Главната причина се крие в това, че кросфита може да ни даде най-многообразно развитие на тялото за всекидневния живот и изпитания, които срещаме, а бойният спорт да развие нашите реакции, дисциплина, гъвкавост и спортно мислене. Съчетавайки ги, спортуващия може да постигне много добри нива на издръжливост, различни видове сила и кондиционна подготовка на тялото.

Лекцията след това разгледа и един проблем, който често може да срещнем, а именно високите средства за практикуването на какъвто и да е спорт. Лекторите не отрекоха, че за да се постигнат резултатите и победите на един професионален състезател, то ще трябва да се отдаде цялото всекидневие и ресурс в съответната дисциплина, за което е нужна помощта на държавата или най-малкото спонсорство. Въпреки това, ако трениращият просто желае да постигане по-добри резултати и да изгради тялото и духа си, тогава паричните средства и липсата на време не са от първостепенно значение, защото съществуват десетки видове тренировки, които може да се практикуват дори в домашни условия за 20-30 минути. Освен това, лекторите подчертаха, че почти всеки квартал разполага с улични спортни съоръжения, които са на пешеходно разстояние.

След това разказаха как за постигането на добри резултати и запазване на тялото от контузии, освен тренировките, е също толкова важно как се храним.
Най-голямата част от присъстващите на лекцията бяха ученици, поради което лекторите представиха множество храни, които може да бъдат закупени в големи количества на ниски цени, като алтернатива на по-скъпите добавки и меса. Друг важен съвет от водещите на лекцията беше нуждата и плюсовете в това сами да приготвяме храната си, което само по себе си да доведе до спестени средства и време, а също помага и за личностното изграждане на всеки млад човек.

Накрая лекторите направиха някои важни уточнения за уличните конфронтации, придържането на хладнокръвие и вземането на разумни решения в екстремни ситуации. Добрянов и Ангелов посъветваха младежите преди всичко да изграждат в себе си рицарска доблест и самоконтрол, но и да са винаги готови да защитят себе си и тези, които обичат.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button