Културно-просветна дейност

Проф. Никола Алтънков изнесе лекция за ген. Пиночет в щаба на БНС

Поредна, изключително интересна лекция изнесе историкът проф. Никола Алтънков в централния щаб на БНС. Тя бе посветена на личността и делото на генерал Аугусто Пиночет – вероятно най-известният чилийски държавен глава от миналия век. Но колкото е известен Пиночет, толково всъщност е и слабо познато неговото дело и приносът му за Чили. Именно върху това хвърли светлина проф. Алтънков. Освен всичко друго, професорът е прекарал в Чили известно време именно при управлението на Пиночет, което направи разказът още по-интересен.

Самата лекция се проведе на 29 октомври, при сериозен интерес и препълнена зала. Събитието е част от поредицата посветена на влиятелни и емблематични десни личности и движения от ХХ век. Предходната лекция бе посветена на Хосе Антонио Примо де Ривера и фалангисткото движение в Испания. Тя отново бе водена от проф. Алтънков, който освен познавач на националните движения е и жив свидетел на много от процесите, развили се през бурния ХХ век.


Лекцията започна в ранната съботна вечер малко след 18 часа, след като присъстващите бяха заели местата си и професор Алтънков бе представен пред тях. Разказът на Алтънков тръгна от ролята на трите стълба, крепящи една силна и здрава нация – църквата, армията и елита. След това професорът майсторски въведе публиката в темата още от зараждането на чилийската държавност, нейната същност и отликите и спрямо останалите южноамерикански държави. За да бъдат разбрани процесите в цялост, професорат акцентира и върху историята на Салвадор Алиенде – държавният глава провокирал действията на Пиночет.

Изключително интересно бяха представени политическите движения, партии, лидерите им и динамиката на политическия живот в Чили. След това фокусът бе насочен към управлението на Алиенде, неговите марксистки виждания и пагубните за Чили политически и икономически решения. Лекторът разказа с интересни подробности за национализацията на най-печелившите предприятия и опитите за колективизация, процеси довели до стачки и разделение сред военния и цивилен елит на държавата.

Веднъж разгарнал цялостният контекст на ситуацията в Чили, професорът премина към представянето на самия Пиночет – рода от който произлиза, неговото юношество и военната му кариера. Нямаше как лекторът да подмине историята и състоянието на чилийската армия, които бяха подробно разгледани.

Съществена част от лекцията бе посветена на размириците, превратите и идването на власт на генерал Пиночет. Тези събития, разбира се, са дълбоко свързани с чилийската култура и народопсихология и те бяха представени с интересни подробности.

Последната част от лекцията разгледа управлението на Чили под ръководството на генерала. От възстановяването и новия период на просперитет на държавата след катастрофалното управление на Алиенде, през геополитическите отношения и решения спрямо останалите южноамерикански държави, чак до края на управлението му. Съдбата му след това и отношението на чилийците спрямо личността му днес също бяха представени.

В края на лекцията публиката бурно аплодира професора, който и над 90 годишна възраст все така успява да грабне вниманието и  да захласне присъстващите с красноречието си.

Поредицата за влиятелните десни личности и движения от бурния ХХ век ще продължат, така че препоръчваме да следите нашата страница и онлайн канали.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button