Културно-просветна дейност

Проведе се лекция на тема “Македонизмът-произход, развитие и лечение”

Темата Македония и ситуацията там са едни от малкото важни неща, които все още са актуални и обединяват хората в България. Опознаването, следенето и работата в посока Македония и проблемите там са наш дълг като националисти, дълг към хилядите отдадени животи, просвета и борба за нейното освобождение.

На 12 август БНС организира лекция по темата, която лекторът Иван Милев следи и изучава от години. Развитието на македонизма бе разгледано от самия му зародиш до наши дни с радко познати детайли и подробности.

Бяха разгледани представени сведения за етническа принадлежност на хората в Македония преди освобождението, границите на българската екзархия и нейната история, като всичко беше съпроводено от снимков материал свързан с българщината там – плочи от църкви, писмени сведения, училища и техните печати.

В лекцията се разгледаха и опитите на държави като Гърция и Сърбия в подмяната на етническата принадлежност на българите в Македония и отговора на българите в лицето на ВМОРО. Водещият добре описа ситуацията на българите в македонско и историята на ВМОРО от създаването на организацията, през Илинденско-Преображенското въстание и борбите между двете световни войни.

Голяма част от изложението беше, разбира се, насочена към главните виновници за трайното установяване на македонизма, а именно комитерна, БКП и югославските власти и политика. Укрепването и пропагандирането на омразната идеология против собствения си род беше проследена от преди 9 септември и след това, когато БКП първоначално я подкрепя. Лекторът разгледа и плахата промяна на позициите на българската социалистическа държава и абсолютното абдикиране на държавата ни малко след промените от 1989 г. Накрая бяха представени и абсурдните резултати от една изкуствено създадена политика чрез няколко красноречиви случаи и македонистки опорки.

В края на събитието Милев изрази виждането си за решаване на проблема и заяви, че в момента има благоприятната почва за това, нещо което не се е случвало от 9 септември 1944 г. насам. Според него българските националисти трябва да сме твърди в своите позиции и верни на историята и жертвите на предците ни в името на Македония, но и да не изпадаме в омраза и отхвърляне на заблудените ни братя отвъд границата. Да използваме своите геополитически позиции, за да водим ние развоя на събитията и да стимулираме културно-просветната дейност всякак, за да осветлим тъмнината на години насаждана омраза към България.

След края на лекцията Иван покани всички присъстващи да се присъединят към възпоменанието за Тодор Александров на 27 и  28 август на гроба му над с. Сугарево.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button