Културно-просветна дейност

Проведе се лекция за забравените български писатели

На 18 септември, в централния щаб на БНС в София, се състоя лекция на тема ”Забравени български творци, жертви на комунистическата диктатура”. Лектор бе водачът на организацията Звездомир Андронов. Лекцията бе част от кампанията на Ден на българската младеж 2020, който се състоя в Пловдив тази година и който беше тематично обвързан с българските традиции и култура. 

В началото на лекцията Андронов запозна накратко присъстващите с условията на развитие на българската култура и в частност литературата след Освобождението на България. След това той описа обстановката за творците в Царство България в навечерието на 9-ти септември и всичко случило се с тях в първите месеци след тази черна дата. Беше обяснен начина, по който новата комунистическа власт узурпира най-голямата писателска организация – ”Съюз на Българските писатели”. 

Във втората част на лекцията той разказа накратко за биографиите на няколко от най-видните представители на съюза на писатели и техните съдби след преврата от 1944-та година, като изтъкна, че списъкът на репресираните или убити творци е огромен. Посетителите се запознаха с малко известни и интересни факти, както и се докоснаха до преиздадени книги на някои от тези писатели и български родолюбци. Звездомир Андронов представи средата и семействата, в които тези хора са израснали, спомена участието на някои от тях във войните за национално освобождение и обединение, чистата им любов към отечеството и несправедливата им съдба под родоотсъпническия ботуш на комунизма. В своя край лекцията породи интересна дискусия, а след това гостите имаха възможност да разгледат някои от книгите написаните от обсъжданите автори.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button