Културно-просветна дейност

Германски националисти разказаха за ужаса в Дрезден

На 19 януари в централния щаб на Български Национален Съюз се проведе лекция, посветена на 75-та годишнина от унищожителните бомбардировки извършени от англо-американските сили над Дрезден по време на ВСВ. За касапницата, отнела живота на над 300 000 цивилни, повечето от които бежанци потърсили спасение в града, разказаха наши приятели, активисти от германската партия “Десните”. Те бяха дошли специално за събитието, което е и част от серия общи проекти на Съюз “Крепост Европа”, които тепърва започват. Другото такова събитие бе лекцията посветена на ген. Христо Луков, която Звездомир Андронов изнесе в Дортмунд в края на 2019 г.

Лекцията посветена на жертвите от Дрезден предшества и шествието, което германските националисти от различни организации и партии, подготвят следващия месец, за да почетат паметта им. Гостите от Германия разказаха не само много подробности за това чудовищно военно престъпление, но и описаха съвременната действителност в страната и начина по който политическата класа поругава паметта на загиналите. Нещо, което дори комунистическата власт по времето на ГДР не си е позволявала. Но те споделиха и за споменът, който все още пазят местните жители, въпреки натиска.

Втората част на срещата бе посветена на историята на шествието, провеждано в Дрезден в дните около годишнината от бомбардировката – 13 и 14 февруари. Германските ни приятели разказаха за годините, през които то се е превърнало в най-голямата демонстрация на немските националисти и за последвалата яростна кампания и сблъсъци с крайно леви екстремисти и лумпени, подпомагани от властите и редица “умерени” партии. Натиск продължил години наред, но и не успял да сломи духа за борба у немските ни другари. До днес, когато шествието отново се възражда.

Лекцията премина при голям интерес, а присъстващите показаха голяма активност в частта за дискусии и зададоха доста въпроси на нашите гости. Споделени бяха и подробности за предстоящото шествие в Дрезден през февруари, на което ще има представители както на БНС, така и на други европейски националисти, част от Съюз “Крепост Европа”.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button