Международна дейност

Легион Унгария почете годишнината от антикомунистическото въстание през 1956 г.

На 22 октомври в центъра на Будапеща стотици унгарски националисти взеха участие в шествието, организирано от Легион Унгария (Légió Hungária), за да почетат годишнината от антикомунистическото въстание през 1956 г. Делегация на Български Национален Съюз също посети събитието на унгарските съратници и отдаде почит на борците срещу болшевишката тирания. Присъства и френска група от движение “Националистите” (Lеs Nationalistes), водена от Иван Бенедети. И трите организации са част от обединението Съюз “Крепост Европа”, събрало националисти от седем държави.

Сборният пункт беше на улица Михали Полак, на гърба на Унгарския национален музей. В 17:00 ч. националистите се построиха в стройни колони и шествието тръгна по главните улици на града. Полицията бе затворила движението по маршрута и щом участниците излязоха на пътното платно, колоната бе поведена от група мотористи от местен патриотичен мотоклуб. Това допълнително допринесе за впечатляващата визия на шествието. Междувременно случайните минувачи посрещаха със симпатия случващото се. 

Шествието продължи около километър и достигна до площада Корвин. Това място е от изключително значение за паметта на унгарския народ. През 1956 г. именно там се разиграват едни от най-кървавите битки в онези дни между унгарските борци за свобода и съветските поробители. А едноименното кино на площада е било щаб на въстаниците. Някои от скандиранията по време на шествието бяха отглас от това време: “Петдесет и шеста! Петдесет и шеста!”, “Нека огънят пламти! Нека бъде светлина! Бийте се до нас, бийте се до нас!” Един призив, да пламти огънят, който е бил в сърцата на всички смели хора, изправили се срещу болшевишкото чудовище, а тяхната светлина да води националистите и днес, в тяхната нова битка. Чуваше се и “Ние сме момчетата от Пеща, хей, хей!” Момчетата от Пеща (Pesti Srácok) е общоприетото наименование за младите хора (основно момчета, но също така и момичета), които масово започват да се бият редом до възрастните бунтовници в Будапеща, вдигайки оръжие в подкрепа на революцията от 1956 г. Статуята на “Момчето от Пеща” с пушка в ръка, която е издигната  в последстви пред кино “Корвин” става един от най-популярните символи на унгарската революция. Именно на това бележито място се състоя и церемонията в края на събитието.

В началото и имаше изпълнение на живо на унгарски език на песента Avanti Ragazzi di Budapest (Напред младежи от Будапеща) – може би най-емблематичната песен, възпяла подвига на въстаниците. Няколко оратори държаха речи на мероприятието, докато строените редици, с траурни факли в ръка, слушаха вглъбено. Знаменосците вееха гордо историческите трикольори с изрязан кръг в средата – там, където е бил поставен комунистическият герб по време на съветската окупация. Последен говори един от водачите на Легион Унгария – Бела Инче. След речите бяха поднесени венци пред паметника “Момчето от Пеща”, от името на организаторите, и на още няколко унгарски националистически организации, подкрепили събитието. След тях дойде ред на чуждестранните делегации, които бяха специално поздравени от унгарците по време на последната им реч. Венец бе поднесен от Български Национален Съюз, а след това и от “Националистите”.

Въпреки изключително положителния характер на самото събитие и нарастващата обществена подкрепа, организирането му не мина без опити то да бъде саботирано. И то не само от страна на обичайните леви екстремисти, либералните медии и НПО-та, разпространяващи откровени лъжи по адрес на Легиона и опитващи се да изкарат членовете му едва ли не терористи, но и от определени уж консервативни кръгове, които обаче припяват на либералния хор. Всъщност подобно поведение на противниците само доказва правилният път, по който са поели нашите съратници. Ние сме сигурни, че унгарските легионери ще го извървят успешно. А в този марш за една нова Европа, ние от Български Национален Съюз и много други европейски националисти, ще сме рамо до рамо с тях, крачейки към победата!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button