Културно-просветна дейност

Двама млади лектори за Консервативната революция в Европа

На 3 февруари младите лектори Боян Марков и Димитър Димитров изнесоха своята първа лекция в щаба на БНС. Темата беше посветена на създаването на антипросвещенското движение и развитието на Консервативната революция от XVIII в. до днешни дни.

Димитър Димитров е студент втори курс в Софийския Университет със специалност социология, а Боян Марков е ученик в 10 клас. И двамата имат дълбоки познания и интереси в сферата на историята, културата и философията и слушателите се убедиха в това след изчерпателната им лекция, която неминуемо се нуждае от продължение, за да обхване широката и интересна тема.

В лекцията се описаха подробно идеите на движението, като например новия поглед към историята – вместо права линия, непрекъснато вървяща към своя апогей, една цикличност, на която са подвластни всички човешки цивилизации. Споменаха се и най-ярките представители и техните биографии, сред които Ернст Юнгер, Отмар Шпан, Юлиус Евола, Освалд Шпенглер, Вилфредо Парето, българинът Константин Гълъбов и др.

Публиката остана очарована от знанията на лекторите, които с удоволствие и ентусиазъм споделиха тайните на езотеричния консерватизъм. В края на лекцията имаше въпрос от публиката, който беше следният: “Ако можете да препоръчате на хората едно заглавие от тези автори, което е преведено на български, кое би било то?” Отговорът на Марков бе “Бури от стомана” на Юнгер, а Димитров предложи “Залезът на Запада” от Шпенглер.

По този начин, давайки трибуна на младежи, които тепърва ще изграждат новата интелигенция на нашето Отечество, организацията се стреми да подтикне младите умове към творческа дейност и да ги обедини под крилото си.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button