Чествания и възпоменания

Почит за жертвите на Старозагорското клане

За поредна година националистите от Стара Загора показаха, че паметта на близо 15 000 български мъченици, зверски избити от редовна турска армия и башибозук през 1877 г., не е забравена. На 19 юли сдружение “Бранител” проведе, станалото традиционно, траурно факелно шествие в почит на жертвите на този непризнат от Турция геноцид. Както обикновено проявата бе подкрепена от фенклуба на “Берое”. Специално за възпоменанието бяха дошли и представители на Български Национален Съюз от София, националисти от пловдивската структура на “Кръв и Чест”, както и родолюбци от Казанлък. 

Шествието започна малко след 20:00 часа от Синдикалния дом. То премина в пълна тишина, като единствено отмерените удари на тъпан задаваха ритъма на колоните. Транспарантите начело на процесията припомняха на старозагорци за повода, по който будната национална младеж преминава с факли и знамена, през улиците на града. Имаше граждани, които поздравиха участниците и изразиха подкрепата си за това дело. Крайната точка на шествието бе Мавзолеят костница „19-ти юли 1877“.

Церемонията пред костницата започна със слово на Никола Чакалов – един от изявените лидери сред по-младото поколение националисти в града, избран за млад кмет на Стара Загора. Той припомни историческата истина за неописуемите жестокости и зверства, на които турците подлагат българското население на града и околностите през 1877 г. Чакалов подчерта и че ислямския фанатизъм, раждащ ужаси като Старозагорското клане, не само не е изчезнал, но днес е надвиснал като заплаха не само над страната ни, но и над цяла Европа.

След него слово произнесе и представителя на БНС – Пламен Димитров. Той говори за цената на свободата, която плаща всеки народ – свобода, откупена с кръвта на героите и мъчениците. И именно Стара Загора е един от примерите в историята ни за това. Точно за това и подобни прояви са важни – не само, за да се почитат мъртвите, но и живите да не забравят тази цена. На това акцентира Димитров – фактът, че по-късните поколения, получили свободата си наготово, често са склонни да забравят, че тя е нещо, което се задържа само ако полагаш усилия и се бориш за нея. Когато един народ масово забрави това, затъвайки в безхаберие и морална поквара, историята се повтаря и ужаси, за които се е смятало, че са само в миналото, се завръщат. Именно пред такава опасност е изправена днес не само България, но и цяла Европа, заливана от пълчища нашественици, носещи онази култура, удавила някога земите ни в кръв. За това той призова присъстващите никога да не забравят това, да работят неуморно за пробуждането на народа ни, но и да се готвят за най-лошото. Защото именно националистите са призвани да са първата линия на съпротива и онази сила, която организира народа.

След речите бе поднесен венец на паметната плоча на старозагорските мъченици, а участниците паднаха на колене за минута мълчание. Възпоменанието приключи с поклонение в самата костница.

Клане

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X