БНС

Отложиха делото в КЗД срещу Звездомир Андронов

Председателката на КЗД си даде отвод

Делото срещу водача на Български Национален Съюз Звездомир Андронов в Комисия за защита от дискриминация беше отложено, след днешното заседание, за 18 март. Днес беше първото заседание на петчленния състав от КЗД по делото за дискриминация, образувано срещу Андронов след жалба от Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България “Шалом”. В жалбата, подписана от още 11 организации и фондации, се твърди че думата “гост”, която водачът на БНС е използвал за циганите, турците, евреите и арменците в България е тежка обида. Повече за случая може да прочетете тук.

В началото на заседанието председателката на петчленния състав попита двете страни, както изисква Закона за защита от дискриминация, дали имат имат желание да се помирят и да стигнат до разбирателство извън делото. Това беше категорично отхвърлено от адвокатката, която представляваше “Шалом”, що се отнася до Звездомир Андронов. Но същевременно юристката на телевизия БиТиВи, която също е обвиняема по делото, заради това че е дала трибуна на Андронов, изяви желание да се помири с “Шалом”, което беше одобрено от адвокатката на еврейската организация. Какво ще представлява това “помирение” не се разбра, защото ще бъде допълнително обсъдено между “Шалом” и БиТиВи. Но може да се очаква, че Оскар и сие ще използват това “помирение”, за да изнудват телевизията и да оказват натиск върху нейната редакционна политика, така че тя да не дава глас на патриоти и националисти, но затова пък да отразява приоритетно позицията на “Шалом” и сродните й организации.

След това заседанието продължи с искането на Андронов един от членовете на комисията, председателката на КЗД Ана Джумалиева, да си даде отвод. Искането беше мотивирано с това, че има сериозни съмнения в нейната безпристрастност. От една страна заради това, че през 2018 година е дала интервю пред БНР, в което призовава общините да не допускат мероприятия подобни на Луковмарш, което явно е показала отношение към идеите на Български Национален Съюз и съответно към неговия водач Звездомир Андронов. От друга страна през миналата година тя е наградила с плакет жалбоподателя Александър Оскар, което демонстрира явни симпатии към него и представляваната от него организация. След искането за отвод петчленният състав се събра на кратко съвещание, след което Джумалиева съобщи, че ще си даде отвод, макар самата тя да била доказала, че е напълно безпристрастна в своята работа. Доста странно твърдение, като се има предвид горните факти, които говорят за точно обратното.

Заради отвода на Джумалиева делото бе отложено, тъй като трябва да бъде назначен неин заместник. Така новото заседание ще се състои на 18 март от 12 часа. На него като страни ще се явят вече само “Шалом” и Звездомир Андронов, без “помирената” телевизия БиТиВи. Разбира се ще продължаваме да ви информираме за хода на това дело. 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X