БНС

Каракачанов напада Национална ГВАРДИЯ

Интервюто е публикувано във в. „Труд“ и в. „24 часа“, 23 август 2007 г.

– Идеята на Боян Расате и формацията му Български Национален Съюз (БНС) за гвардия на доброволен принцип не налива ли масло в огъня?

– Националната гвардия е стара идея на ВМРО. Но аз не си я представям като хора с хитлеристки кафяви ризи, или охранени момчета, които си играят на войници, защото не са ходили в казармата. Това трябва да е институция, както е в доста европейски страни и в САЩ, помощен орган към силите за сигурност и към армията, когато се наложи. Примерно бедствия, аварии, размирици като тези в „Красна поляна“. Националната гвардия не може да е от хора, събрани от кол и въже, облекли по една униформа, взели по една тояга и тръгнали да се саморазправят. Това трябва да е институция, регламентирана със закон. И при комунизма имаше т. нар. доброволни отряди на трудещите се, но подчинени на милицията. По света няма практика някакви хора да се събират на две ракии и да тръгват да се саморазправят. Това е башибозук, който по никакъв начин не е по-различен от тълпата пияници от „Красна поляна“.

– ВМРО уж има подготвен проектозакон. Защо досега нито сте го показали, нито сте го внесли в парламента?

– Когато правиш законопроект, въпросът не е да го претупаш и да го хвърлиш в парламента, да си правиш реклама. … Във всяка област на България трябва да има две роти или един батальон, които подлежат на мобилизация. Но не те да тръгват на саморазправа, да ги търсим по кръчмите и по къра, и да ги събираме с тъпана на мегдана. … Шапка на гвардията трябва да е Генщабът на Българската армия. И затова казвам, че идеята на Расате е доста незряла. А когато видиш и кафявите ризи на тези момчета и нездравия плам в очите им – напомнят ми на Хитлеровата младеж и една история от 20-те и 30-те г. на XX век.

– Прокуратурата се самосезира и започна проверка, а от БСП нарекоха идеята „най-сериозното предизвикателство към държавата“. Толкова ли е опасно?

– Цялото това нещо на Расате е едно голямо шоу и нищо повече. Не ми звучи сериозно прокуратурата да се занимава с шепа тийнейджъри, надянали кафяви ризи. Тези спортни организации към БНС от 5-6 години ходят в униформи на Хитлер и маршируват из София. Расате не е направил нищо ново. Тия младежи сега само са си сложили барети на главите. Даже съм ги виждал, като се появят циганите, как се разбягват като пилци. Не може хора, които имат присъди за криминални прояви, за хулиганство, да се саморазправят с когото и да било! Мисля, че това приключи със снимките във вестниците. …

– Шестването на тези хора по улиците не създава ли опастност за мира между Българи и роми? А има нацистки привкус …

– Тя цялата символика на БНС си е откровено нацистка. Не само кафявите ризи, но и знаците, които слагат по знамената. Понеже явно им е неудобно да сложат пречупения кръст, слагат онзи езически символ, който всички знаем. Това е публична тайна. Голяма част от тези хора, освен някоя страничка от „Моята борба“ на Хитлер, друго не са прочели!

– Но сигурно има причина да се появяват подобни радикални настроения …

– Проблемът не е, че има 20-30 или 200 души, които харесват една отречена идеология, и са готови да маршируват като клоуни по градовете. Проблемът е циганската престъпност …

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X