България

Какво се случва в Македония – поглед отвътре

Какво се случва с братята ни в Македония, би трябвало да вълнува всеки, който се чувства българин. Още повече, че процесите, които се развиват там ще се отразят на целия регион. През последните дни се появиха различни мнения в българските медии за събитията, които се разиграват. Но едно е да си страничен наблюдател, а друго е сам да си въвлечен в тях. За това решихме да потърсим гледната точка на тези, които са пряко засегнати. Потърсихме за коментар нашите приятели от “Национална Борба”, които да споделят тяхната гледна точка. Ето какво ни писаха те:

Поздрави на Българските патриоти от името на активистите на “Национална Борба”!

За ситуацията в днешна Македония, спокойно може да се каже, че колкото е тежка, същевременно толкова е и проста, но е и най-критична от 2001 г. насам.

До тази ситуация ни доведе най-вече антимакедонското и антинационално правителство на Никола Груевски, който в името на “патриотизма” и на ВМРО успя да ограби страната и да раздели народа на така наречените “патриоти” и “предатели”, и практически чрез своите правителствени инструменти, медии, съдилища и останалия административен апарат, успя да създаде, откровено казано – диктатура, не много по-различна от тази по времето на Югославия.

Всичко започна преди няколко години със смъртта на Мартин Нешкоски – Пуци от Скопие (16.08.1989 – 06.06.2011 г.). Той беше жестоко пребит до смърт от служител на специалните полицейски сили “Тигрите” на площад “Македония” в Скопие, по време на провеждане на честване на победата на управляващата политическа партия ВМРО-ДПМНЕ, спечелила предсрочните парламентарни избори през 2011 година. Първо властите няколко дни прикриваха убийството, но след като се разбра, че наистина се е случило започнаха протести на младите хора срещу полицейската бруталност в цялата страна.

Това бе забравено, докато наскоро Зоран Заев (председателя на СДСМ – най-голямата опозиционна партия) не изнесе публично в пресата, т.нар. “бомби” – подслушани разговори, в които се чува как министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска заедно със Сашо Миялков, директор на УБК (Управлението за сигурност и контраразузнаване), се договарят как да “нагласят” убийството. Това преля чашата и започнаха бурни протести в Скопие, а след това и в други градове на страната. На един от протестите бяха арестувани и наши членове, на които им бе наложено наказание за нарушаване на обществения ред, без никакви доказателства. Проблемът с тези протести обаче е, че СДСМ иска по насилствен път да дойде на власт и опитва да ги изкористи в своя полза.

скопие-протести
Протестите в Скопие.

Нещата стояха така до 09.05.2015 г., когато сутринта в град Куманово, в квартал населен предимно с албанци мюсюлмани, започна престрелка с полицията. Тя продължи един ден, като в акцията загинаха 8 наши полицаи и 14 от нападателите. Проблемът е в това, че никой не излезе публично да обясни как така тези убийци са навлезли в центъра на Куманово с толкова много оръжие, каква е тяхната цел и защо точно сега започнаха такива действия. Говори се, че първите полицаи, които са загинали попаднали на засада и са били изпратени като пушечно месо.

В момента за възможния сценарии, който се разиграва има две основни версии. Първата, която споменават част от македонските политици от опозицията е, че правителство планира да предизвика изкуствена междуетническа криза с цел по-дълго да остане на власт и да предотврати протестите, които искат оставката му. Вчера (12.05 – бел. ред.) част от македонските министри, заедно с директора на УБК Сашо Миялков си подадоха оставка и на тяхно място дойдоха нови кадри. Протестите утихват, а правителството организира контра протести в подкрепа на македонската полиция.

Втората версия е, че терористите са наети от опозицията с помощта на САЩ и Сорос с цел насилствено да свалят властта и да дестабилизират Македония. И това вероятно е свързано с изграждането на руския газопровод “Турски поток”, който трябва да мине през Македония.

Остава да видим какво ще се случи и как ще се развие сценария. Но едно е сигурно – през управлението на Груевски македонците обедняха още повече, а неговата полиция рекетира ежедневно народа. Той продължава да пере пари чрез така наречения проект “Скопие 2014”. Държавата е изцяло централизирана и вскички институции се прехвърлят към него. Средният македонец работи за 200 евро заплата, а симпатизанти, активисти и избирателите на партията (ВМРО-ДПМНЕ – бел. ред.) са заети в администрация, полиция, армия или на различни други места в държавните институции. Днес в Македония мярка за способността и заетостта е партийната книжка.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
X