БНС

Какво мисли БНС за предстоящия на 14-ти януари протест

Български Национален съюзВъв връзка с организираният т. нар. „студентски протест” на 14 януари 2009 г., Националното ръководство на Български Национален Съюз (БНС) обсъди създалата се ситуация и застава на следните позиции:

В медийте част от организаторите неведнъж декларираха, че протеста, насрочен за 14-ти януари пред Народното събрание, ще бъде мирен митинг-среща на съединението, който е надпартиен и необвързан с партийни централи. В тази посока предварително бяха проведени организационни срещи с представители на множество непартийни граждански организации, в т. ч. пенсионерски, браншови и други. На някои от разговорите през последната седмица присъстваха и представители от непартийната организация Български Национален Съюз.

По време на срещите, както и след приключването им, огромно впечатление правеше разминаването между думи и дела. Организаторите на протеста, търсейки масовост, водеха разговори и с различни фен-клубове (в което няма нищо нередно), но публично отричаха това, и което е най-притеснително – отхвърлиха предложенията от страна на агитките да осигурят свои хора, които да съдействат за опазването на обществения ред. Това, както и участието в организационните срещи на анархисти, които изразяваха желание за по-радикални действия пред Парламента – близки до тези в Гърция – ни навежда на мисълта, че организаторите търсят масовост на протеста, но умишлено отказват да вземат превантивни мерки срещу една евентуална ескалация на напрежението.

С други думи действията и бездействието на част от организаторите, а именно Борислав Сандов – основен говорител, ни кара да мислим, че скритите цели и очаквания са именно в тази посока – ескалация на напрежението и масови безредици. Не на последно място е и противоречието между заявената надпартийност на протеста и очевидната партийна ангажираност на гореспоменатото лице с политическа партия „Зелените”, както и на други лица от организаторите, партийно обвързани с ГЕРБ.

При така сложените обстоятелства не е чудно, че много студентски организации, граждански сдружения и пенсионерски клубове оттеглиха доверието си към протеста и заявиха, че няма да участват в него. Ние също сме сериозно обезпокоени, че нарочно поставени провокатори ще се възползват от справедливите радикални настроения сред протестиращите, и ще се опитат да ги употребят за своя тясно-партийна полза. Повече от ясно е, че така за пореден път истинските виновници за едни евентуални провокации и безредици ще останат неразкрити, докато основната вина ще се препише на някои футболни фенове, които разбира се ще бъдат и първите арестувани. Това, от гледна точка на справедливостта и истината, за нас е неприемливо.

Въпреки нашите притеснения, че много въпроси около протеста остават без отговори и користни партийни интереси ще се опитат за пореден път да употребят енергията и идеализма на младите, считаме че каузата и исканията на протеста като цяло са справедливи и призоваваме всички Български граждани с изявена гражданска позиция да вземат активно участие в него.

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж също

Close
Back to top button
X