България

Инициативен комитет поиска обективно разследване на атентата в Сарафово

Днес от 11 часа се проведе пресконференция в залата на „София прес” на тема Външнополитически въздействия върху разследването на атентата в Сарафово и произтичащата от тях опасност за националната сигурност на България. Инициативен комитет на български граждани, интелектуалци и експерти по сигурността, сред които проф. Николай Василев, о.з. полк. Тихомир Стойчев, о.з. полк. Чавдар Попов и преподавателя във ВАГ.С.Раковски” Румен Дечев, излезнаха с декларация пред медиите в която се казва:

„Очевидно върху България се оказва силен външнополитически натиск да „признае”, че атентатът в Сарафово е извършен от Хизбула. След позицията на правителството на Израел, изразена часове след атентата, на 1 януари т.г. резолюции в този смисъл прие и Конгресът на САЩ. Разследването на атентата е било централна тема при посещението на българската делегация във Вашингтон през декември, като подробности от разговорите не бяха оповестени. Във връзка с подготвяното финализиране на разследването, гл. секретар на МВР Калин Георгиев беше извикан на спешно тридневно посещение в Израел. Насрочено е и заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с тема – разследването на атентата и ситуацията в Близкия изток.

По всичко личи, че от страна на Израел и САЩ се извършва политически натиск върху криминално разследване на суверенна държава, като се задават предварително желаните заключения, което е недопустимо. Още повече – специализираните български органи, де факто, бяха отстранени от разследването, а след това телата на загиналите и веществените доказателства и свидетели бяха откарани в Израел.

Признаването от България на израело-американската теза би довело до ангажирането ни в конфликта в Близкия Изток с всички произтичащи от това последици. Възниква опасност България да бъде въвлечена в широк военен сблъсък, при което страната ни да стане мишена на ответен удар.

Няма ли да загубим така и суверинитета си? Без съмнение второто не по-малко важно следствие, подсказано от искането на военния ни министър за увеличаване на американските войски в България, е фактическата загуба на суверенитет, като се има предвид, че по договорите за военните бази, те могат да бъдат използвани за потушаване на граждански безредици вътре в страната.

Ако българската общественост продължава да бъде пасивен зрител на събитията, те могат да се развият трагично за страната ни. Участниците са обединени от исканията за: ненамеса в българското разследване, отказ от прибързани и недоказани заключения; неучастие на българската армия във военен конфликт в Близкия изток; да не се разполагат чуждестранни войски на наша територия, както и тя да не бъде използвана за нанасяне на военни удари; обявяване на неутралитет на България в конфликта.

Изнесена бе и информация за редица нередности и несъответствия около официялната версия за атентата.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X