Чужбина

Израел отново убива палестински деца

От началото на израелската агресия срещу ивицата Газа 43-ма палестинци, почти половината от които цивилни, включително осем деца, са били убити. Ранените според здравната агенция към ООН са 382 души – 245 възрастни и 137 деца. Мнозина от тях са приети в болница с тежки изгаряния и рани, причинени от рухнали сгради. Болниците в Газа, препълнени с ранени от израелските бомбардировки, изпитват критичен недостиг на животоспасяващи лекарства и други медикаменти, което може значително да увеличи броя на жертвите.

Новата вълна на израелска агресия срещу палестинците започна преди няколко дни, когато с ракетен удар бе убит Ахмед Джабари – лидер на на военното крило на палестинското движение „Хамас”. Убийството стана в нарушение на договора за мир между Израел и „Хамас”, в който е участвал самия Джабари. В отговор на военната операция на Израел, палестинската съпротива започна ракетен обстрел на цели в еврейската държава. Вече пети ден напрежението се засилва, а израелската армия се подготвя за мащабни военни действия.

Въпреки факта, че по признание на израелски военни, това е внимателно планирана и дълго подготвяна операция, много световни медии нагло твърдят, че избиването на цивилно население е защитна реакция на израелската държава. По последни дании от „Хамас” са склонни на примирие, тъй като са понесли сериозни загуби, а разрушенията и цивилните жертви се увеличават.

Според световни анализатори, Израел предприема тази атака за да неутрализира мюсюлманските организации, които биха се противопоставили при евентуална военна намеса в Иран и Сирия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X