Спортни мероприятия

Изкачване до връх Руй

Със затоплянето на времето, членове и симпатизанти на Български Национален Съюз направиха първия си поход сред природата за тази година. Той се проведе на 8 май до връх Руй, който е с височина 1706 м. и носи името на планината, в която се намира. Като пограничен връх през него преминава днешната граница между България и Сърбия.

Маршрутът към върха започва от село Ломница, на няколко километра от Трън. В неговата начална точка приготвилите се за поход националисти откриха паметник на организацията “Въртоп”, която е еквивалент на ВМРО за Западните български покрайнини, които попадат под сръбска окупация след Ньойския диктат. На самия паметник (който беше сравнително нов и в учудващо добро състояние) бяха изписани имената на дейци на “Въртоп”, които са били убити от сръбската власт, по време на борбата им за защита на българите по тези земи. Наличието на тази възпоменателна плоча напомни на младите родолюбци за историята на областта, в която се намират, и страданията на българите от този край, разделени повече от 100 години от изкуствената граница, която щяха да достигнат на този ден.

След като разгледаха паметника националистите поеха по 10-километровия маршрут към върха. За около 3 часа те стигнаха до хижа ,,Руй”, която се намира в неговото подножие. До там пътят е сравнително полегат. След малка почивка на хижата, младежите се запътиха към крайната точка, а именно връх Руй. От хижата до върха пътеката вече не е толкова полегата и лесна за изкачване, а доста стръмна и трудна за преодоляване. Допълнителни трудности предизвикваше и снегът, който все още не се е разтопил по някои части на тази надморска височина. Въпреки това за около час след тръгването от хижата върхът беше покорен. От него пред националистите се откриха много красиви панорамни гледки. На запад се виждаха части от западните покрайнини, тези изконни български земи, които днес за съжаление са откъснати от родината.

По обратния път надолу бе направена по-голяма почивка за общ обяд на хижата. След което поеха надолу към селото и така еднодневният поход приключи. По целия път участниците в похода имаха възможност да се наслаждават на събуждащата се от зимен сън природа и красивите гледки, които този край на България предлага.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button