Статии и анализи

Идва ли тоталитарната демокрация?Идва ли тоталитарната демокрация?

Демокрацията е управление на мнозинството и един от основните и елементи е свободата. Свободата на личността например. Даже го пише в конституцията: член 4, ал. 2 : Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.

Струва ми се, че у нас се задава една извратена форма на псевдо-демокрация, която аз наричам тоталитарна. Тя не идва изведнъж. А като всяко зло – бавно и полека. Стъпка по стъпка. Започва с даването на все повече права на държавата от страна на гражданите.

Слагането на предпазни колани, например. Е ама това е друго, то е за твоята безопасност, веднага ще кажат мнозина. Но точно заради моята само и единствено аз имам право да решавам за себе си. Дадеш ли пръст ще ти изядат ръката. Ако застрашавам себе си съм отговорен единствено пред мен самия и това е мое лично право и отговорност. Ако държавата отговаря за мен защо тогава съм личност. Къде отива индивидуалната ми свобода след като не мога да се разпореждам със собственото си тяло в собствения си автомобил? И не само това ами за нула време КАТ драстично увеличи наказанията за неспазване на въпросната рестрикция. Ще влизаме в правия път насила. Някои казват, че лобитата във властта на големите застрахователните компании осъществяват натиск затова. A KAT – тази отдавна прогнила, институция иска все повече и повече права – демек контрол.

Контрол искат и МВР и СОС. Искат да ни гледат под лупа. Денонощно. Под миловидния предлог да се борят с престъпността. Новата мода в създаването на хармоничното общество е слагането на камери. Окото на големия брат ще е бди на кръстовища, улици, ски писти, магазини, обществени сгради и какво ли още не Целта, видите ли била да се намали престъпността! Страхувам се, че някой ден така, стъпка по стъпка, същата тая престъпност ще се институционализира – досущ като в “Матрицата”. Сигурен съм, че с времето ще се изненадваме на какви места има монтирани камери и са ни следили години наред. Ха да ви видя сега какво ще правите с любовниците, пиенето и бъркането в носа например. Лично пространство и свобода – забравете! И в къщите може да започнат да монтират записващи устройства – хем да не ви обират, хем да няма домашно насилие (че е трудно доказуемо), хем да не прекалявате със холестерола, че току виж приели закон и за него – адски е вреден. Нека вносителите първи си монтират устройства на работните места, вкъщи – личният пример е определящ.

Скоро ще предложат и поправките на Блеър – всички телефонни разговори да се записват и пазят за срок от 5 години – то е за борбата срещу тероризма – не се тревожете! Кредитните карти вече са идеално средство, за да се знае във всеки един момент къде сте и колко пари теглите. Дано да не решат скоро да въведат и електронни чипове в тялото, които съдържат информация от кръвната група до провинения на родителите. Апропо в една голяма и демократична страна вече има подобно предложение. Тотален контрол, а.

Така между другото се приеха и поправки в закона за МВР. С новите текстове се дават правомощия на полицейските органи да влязат във всяко едно жилище без санкцията на съда!!! Полицаите могат да извършват проверки в жилищата и във всякакви други помещения без съгласието на собственици и обитатели, решиха родните ни депутати наскоро. Идилия….. ама полицейска.

Друго опасно проявление на тоталитарната демокрация е съденето. Съдене за всичко. Съдене до дупка. Ще ви съдят, ако съседите решат, че създавате “безпокойство, по-голямо от обичайното”. За всички шумни действия в собственото жилище ще трябва да се иска разрешение от общото събрание на блока, според последната поправка в Закона за етажната собственост. Разрешение за остъкление на балкона, за да си измиеш прозорците, за да си полееш цветята – иначе на съд. Няма ги вече 90-те минути на запалянковците – ако псуваш ще те арестуват. Може да ви съдят и че сте отворил на жена вратата, че сте дискриминирал съседа, че не къпете кучето и т.н и т.н.

Като по учебник всяко от налаганите ограничения се прилага едно след друго. Вдига се пушилка в медиите и като всяко чудо за 3 дни се забравя. Но машината работи и не спира. Методично изгражда всеобхватна и всевиждаща държава, която ни превръща в опитни мишки.

Идва ли наистина тоталитарната демокрация. Отговорът е по-скоро да. Поради развитието на технологиите комунистическият тоталитаризъм в сравнение с нея ще ни се види по детски безобиден. Затова трябва открито да се противопоставяме на подобни опити от страна на различни държавни институции и организации, защитаващи гражданските права, които тихо и полека отнемат свободите ни и ни налагат свой ред. Не сме забравили с какво е постлан пътя към ада, нали. За да стане накрая скрити зад демокрацията да загърбим свободата.

Калоян Методиев

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X