Социална дейност

Зимна помощ за Българите от Западните покрайнини

човека с мегафонаОт 10.12.2003 г. до 08.01.2004 г. се проведе благотворителна акция за събиране на помощи за Българите от Западните покрайнини. Инициатор беше БНС – Хуманитарен корпус. Много хора донесоха своя подарък с желание и любов. Естествено имаше и такива, които не осъзнаваха моралния смисъл на това, което вършим. Опитваха се да ни обясняват, че и в България има нуждаещи се. И това наистина е така, но тези хора не разбираха, че Българите в Западните покрайнини се нуждаят не толкова от дарените вещи, а от вниманието на своите сънародници в България.

Бяха събрани огромни количества вещи, като между тях имаше и доста боклуци. Естествено нашето желание е да зарадваме хората с хубави неща, а не да ги обиждаме с негодни. Това наложи всичко дотук събрано да бъде сортирано, а негодното изхвърлено. Така останаха само най-добрите и хубави неща. Това занимание обаче, ни отне още три седмици. Когато вече имахме на лице опис на цялата Хуманитарна помощ, поискахме съдействие от посолството на Сърбия и Черна гора, както и от Държавната агенция за Българите в чужбина и Министерство на Външните работи на РБългария. Благодарим на служителите от тези инстанции, които ни оказаха съдействие.

На 01.03.2004 г. в Босилеград ще има тържество по случай Националния празник на България. На този ден искаме да раздадем подаръците лично на хората. Дали това ще стане зависи вече единствено от сръбските власти. Именно те трябва да издадат множество митнически и други разрешения за преминаване на даренията през границата. Далече сме от мисълта, че всичко ще мине гладко, но едно трябва да стане ясно – дори да не бъдат раздадени на 01.03.2004 г., нищо няма да ни спре да довършим започнатото докрай. Дори ако се наложи да пренасяме помощите кашон по кашон! Ето списък на това, което остана, след сортирането:

49 кашона с мъжки дрехи
65 кашона с женски дрехи
24 кашона с детски дрехи
11 кашона с шапки и шалове
12 чувала с обувки
42 кашона с книги
6 кашона с детски играчки
3 кашона с консервирани храни
1 кашон с дюшеци
1 кашон с чупливо

14 април 2004

Представители на Хуманитарния корпус посетиха отново Западните покрайнини. След като не получихме отговор от КИЦ-Босилеград и след забраната на сръбските власти на “Матица на Българите” да приемат помощта, отидохме до Цариброд. Там поискахме съдействие от КИЦ за осигуряване на необходимите документи за преминаването на помощите през границата. Засега имаме принципното им съгласие, но документите още не са получени.

12 декември 2004

След едногодишно бездействие от страна на Културно-информационните центрове в Босилеград и Цариброд, граничещо със саботиране на всичките ни усилията, представители на БНС-Хуманитарен корпус откараха събраните помощи в Кюстендил. С помощта на местните структури на ВМРО имаме уверение, че помощите най-накрая ще достигнат до нашите сънародници.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button