Анализи

Защо съм националист?

Данаил Йотов - един от нашите симпатизанти разказва

Като малък имах късмета да имам свободата да мисля – израснал съм в този период в България, когато се сваля пагубният комунистически режим и започва зората на така нареченета ни демокрация. Когато човек има достъп до всякаква информация и може сам да избере идеал, който да следва, път в живота, който отговаря на неговата същност и не му е наложено кое е правилно и кое – не.

Е, аз избрах пътя на национализма. Защо? Ами защото човек трябва да цени родината си, да се бори за нейното благо и за нейното бъдеще, за да имат и той и децата му бъдеще. А бъдеще има, когато се помни миналото и се взимат поуки от него. Минало, което в нашия случай е изпълнено със славни герои, всички до един родолюбци и патриоти, служещи за пример. От Ботев и Левски през Списаревски до ген. Христо Луков, до когото обаче все по-трудно се докосват младите.

Да периодът със свободата на мислене е на път да изчезне – ето пресен пример: “Демократите не горят книги”. Масово в Западна Европа и Щатите се забранява историческа литература. Да ви напомня на нещо? На един период, когато в училищата не са се споменавали изключителни хора, родолюбци и патриоти и най-малкото исторически личности като генералите Иван Колев и Луков? Най-вредното за една нация е, когато младите нямат достъп до информация, до цялата истина, за да могат да изберат най-правилния път.

В днешно време е лесно да се откажеш от родината си, да забегнеш в чужбина или да пречиш на малкото останали родолюбци да градят. Но това е все едно да избягаш от семейството си, от себе си – това за мен е висша форма на егоизъм. Само с раждането си в едно семейство, човек получава много неща и после почва и той да допринася за благото на семейството. Същото е и с държавата, раждаш се в нея и тя ти дава много неща – култура, история, традиции, вяра, социалност, образование. Съответно си длъжен и ти да дадеш. Ако нещо не ти харесва – бори се и го промени, за да може да се хареса на децата ти!

От днешните родолюбци не се иска да водят кръвопролитни битки и да плащат с животите си, ами просто да почитат и уважават родината си с нейните предимства и недостатъци. И ако е нямало храбри патриоти в миналото, които да се жертват за България, сега нямаше да можем да се наречем българи дори. Кой знае какво може да стане с идните поколения, ако ние не правим това, което трябва – да почитаме героите, да пазим историята (ето пример), да браним нашата национална идентичност, така както браним родния си дом?

За мен запазването на националната идентичност е важно за всяка една държава и затова националистите от различните държави е редно да се подкрепят взаимно. Не нарушавай законите, почитай традициите и семейството, помни историята, гради бъдещето, вярвай в родината си.

Това за мен е смисълът на национализма.

Подобни статии

Един коментар

  1. Ако човек е националист заради любовта към родината значи той не е националист а просто патриот. А патриот може да е всеки,независимо от род,етнос,раса и тн.

    Ако човек е националист то трябва да е от любов към неговия народ на първо място. А родината има значение само като част от целта на националиста. И родината да я няма, българинът който се грижи за българи е националист. България без българи които да я населяват е просто една територия, и съответно провалът и срам за българския националист.

    А ако си мислим че Ботев и Левски са били родолюбци,патриоти или националисти, няма да сме научили нищо от историята,а ще преповтаряме комунистическата пропаганда. Не е ли интересно как всички “велики” личности от модерната ни история, за които ни се позволява да говорим и да им се прехвалваме са или крайно леви,либерали, комунисти или масони. Поне за мен това е много интересна обща черта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button