БНС

Проведе се заседание на КЗД по производството срещу Звездомир Андронов

На 17 юни се състоя заседание на Комисията за защита от дискриминация по производство срещу водача на Български Национален Съюз Звездомир Андронов. Производството бе образувано след жалба на председателя на ОЕБ “Шалом” Александър Оскар. В своята жалба, подписана от още 11 НПО-та, повече абсолютно неизвестни, той твърди, че се чувства дискриминиран, защото в предаването “Лице в лице” по БТВ Андронов е нарекъл циганите, евреите, турците и арменците в България “гости на българския народ”. Освен това смята, че водачът на БНС е дискриминирал хомосексуалните хора в България, когато е използвал израза “вредно промиване на мозъци” по повод гей-пропагандата в България. Повече за жалбата на “Шалом” може да прочетете тук.  

Заседанието на 17 юни беше второ поред, след като на първото, проведено през март месец тази година, не беше даден ход по същество на делото. Причината е, че Звездомир Андронов поиска отвод на един от членовете на петчленния състав от КЗД, който разглежда случая. Този член беше председателката на КЗД Анна Джумалиева. А причината беше, че тя е очевидно пристрастна по това дело, след като в миналото е награждавала жалбоподателя с почетен плакет на КЗД и освен това е давала интервюта пред медии, в които се е обявявала за забрана на Луковмарш – мероприятие, което организира именно водения от Андронов Български Национален Съюз. 

Заседанието тази сряда премина сравнително бързо. Първо председателя на петчления състав попита да дали страните имат желание да се помирят и да постигнат извънсъдебно спорацумение. Това бе отхвърлено както от Звездомир Андронов, така и от адвокатката, която представляваше жалбоподателя. Любопитно е, че както и при първото заседание, така и на второто, почувствалия се дискриминиран Александър Оскар не се яви в заседателната зала и не пожела да защити лично позицията си. Представляващата го адвокатка прочете една кратка пледоария, която беше умело написана в политкоректен новоговор, всяка трета дума в нея беше “дискриминация” или нейна производна и разбира се искаше Звездомир Андронов да бъде наказан с максималната санкция, която предвижда закона.

От своя страна Андронов още веднъж заяви, че не намира нищо смущаващо в неговите думи, изречени на живо в предаването на БТВ. Той обясни, че е използвал думата “гост” по адрес на споменатите етнически малцинства, защото е исторически факт, че те са пристигнали в различни периоди и при различни обстоятелства в етническото землище на българския народ и са били приети като гости от него. Освен това той обясни че думата “гост” няма обидно значение в българския език и съответно тя не може да се тълкува като дискриминационна. Относно твърдението за дискриминация спрямо хомосексуалистите в България, водачът на БНС ясно каза, че той счита за свое основно право, да може свободно да критикува дадени процеси в нашето общество, какъвто по своята същност е хомосексуалната пропаганда. И това негово право е гарантирано от чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Р. България, където се казва, че всеки български гражданин и свобода на изразяване.

Любопитно е, че сред публиката в залата беше Юлиана Методиева, главният редактор на ултралибералния информационен портал “Маргиналия”. Тя, освен че тайно правеше пълен аудио запис на заседанието, без за това да е получила разрешение от председателя на състава, преди започването му, се опитваше прикрито да прави снимки с телефона си на някои от присъстващите около 15 членове и симпатизанти на БНС. С каква цел, не е ясно, но е известно, че Методиева е обсебена от омразата си спрямо национализма и националистите. Най-пресният пример за това е истеричното й държание по време на нейното участие в предаването “Премълчаната история” по БНР, в което гост беше и Звездомир Андронов.  

След заседанието на 17 юни в едномесечен срок КЗД трябва да се произнесе по делото. Очаквайки решението Андронов коментира:

“Добре известно е, че Комисията за защита от дискриминация е един открит репресивен орган, който е призван да преследва всеки, който в днешно време се осмелява да мисли и говори свободно срещу догмите на либералната демокрация. Комисията й служи днес като един по-мек вариант на това, за което “Народния съд” е служил на комунизма. В тази връзка по всяка вероятност решението е отдавна написано и е нужно просто да се мине през този бутафорен съдебен процес, за да бъде то оповестено официално. И особено като се има предвид пъстрия етнически състав на членовете на комисията, е ясно че това решение няма да бъде в моя полза и най-вероятно ще ми бъде наложена възможно най-високата санкция.”

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X