България

Жалка турска пропаганда се сипе в България

В навечерието на реконструирането на Юстиниановата църква “Света София” в Цариград отново в джамия забелязахме масивна турска пропаганда да се сипе из социалните мрежи. Множество българи биват таргетирани във фейсбук от реклама на TRT World, турски държавен, пропаганден тв канал, който се излъчва на английски в множество западни държави. Публикацията показва няколко църкви в България и Гърция, които в далечното минало са били джамии и след прогонването на поробителя са превърнати в църкви. В изображението централно място заема “Свети Седмочисленици” в София.

Наглостта на турската пропаганда е наистина безгранична, но тя не е нещо ново и изненадващо. Далеч по-жалка картинка от TRT World обаче представлява една българска медия, която под формата на мнение публикува идентична новина на сайта си. Авторът се опитва чрез типичната за днешни времена лицемерна толерастия да изкара нас българите варвари, защото сме превръщали турските джамии в църкви. Естествено и на двете места е пропуснато да се отбележи, че джамията е построена върху метох на Рилския манастир, който е бил разрушен, а земята заграбена. Такава е била и съдбата на повечето църкви в българските градове по време на завоевателния поход на турците в Българското царство. Земята, на която в момента се намират по-старите джамии в България, е била заграбена, а не е била откупувана или изплащана. 

В социалните мрежи често виждаме подобни трагикомични коментари, които разпространяват мита колко било приятно да си българин в Османска империя. Едно от техните твърдения например е, че Видин бил по-богат от Венеция или доста често срещаното, че българите живеели в 3-етажни къщи, като дават за пример няколкото такива в Стария град на Пловдив. Първото е толкова абсурдно, че даже не изисква коментар, а второто е все едно някой след 100 години да каже, че сме живели изключително добре в началото на 21 век като даде за пример палатите на Васил Божков и Делян Пеевски. 

Близо пет века нашият народ е мачкан и грабен. През този период българските деца биват отвличани, потурчвани и вкарвани в еничарския корпус. Български момичета запълват и харема на султана. Въпреки че като държавна практика това продължава до началото на 18-ти век, реално окончателно е приключено при самото освобождение през 1878 г. До тогава мюсюлманите са можели да правят каквото си поискат с нашите предци и същевременно да останат безнаказани. Българите нямали никакви права в съдилищата що се отнася до спор с турците. 

Също така се разпространява уникалната глупост, че ако днес сме били част от Турция, сме щели да живеем по-добре, защото нейното БВП на глава от населението било по-високо от българското. Към момента това не само не е така, но трябва да отговорим на тези мозъчно ампутирани същества, които изказват тази теза, да проверят как живеят арменците и кюрдите в Турция. Първите не живеят там, поради простата причина, че са изклани и изселени след Първата световна война, а за вторите, с които изповядват една и съща религия, водят въоръжена борба вече десетилетия за отделянето си в отделна държава. Странно защо тези два народа не искат да живеят в държава, управлява от турци.

Българският народ излиза от средновековието едва през 19-ти век след натиск на великите сили над османската империя. Това са близо 4 века по-късно от Европа. Дори такова завоевание на техниката, като печатната машина, не е било известно в България, макар че е изобретено още през 1440 г. от Йоханес Гутенберг. За справка Христо Г. Данов закупува първите такива машини непосредствено след Освобождението. Преди това е било забранено “раята” да притежава такава техника. 

По нашите земи няма болници, университети, театри и нормални пътища. Дори училището, това просто здание за обучение, е извоювано чрез изключителна тежка борба от страна на възрожденците. Всичко си построяваме сами в годините след Руско-турската война. Единственото, което е останало от този период са джамиите, със своята неестествена за България и Европа архитектура. Всеки, който е посещавал различни европейски градове, е видял прекрасните сгради на ренесанса, барока и неокласицизма, насладил се е на изящно изобразително изкуство и скулптура. Всичко това на нас ни е “спестено” за сметка на грозновати и миришещи на мръсни чорапи ислямски храмове. И колкото и пари да се изливат днес за пропаганда, няма как да бъде прикрит фактът, че заради турското робство сме лишени от пет века политическо, икономическо и културно развитие.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button