Културно-просветна дейност

Кристиян Шкварек проведе дискусия на тема „Междуморието“

На 26.07.2020 г. в централния щаб на БНС, Кристиян Шкварек изнесе дискусия на тема “Междуморието - утопичен проект или реална възможност за източна Европа”

Кристиян Шкварек е български националист и консерватор, един от първите автори и редактори в дясната платформа „Консерваторъ“, лектор на множество публични събития с политическа насоченост, включително на годишната конференция на Алианса на европейските консерватори и реформисти (АКРЕ) в София през 2019 г. От 2020 година е председател на Младежкия Консервативен Клуб. На 1-ви декември 2019 година пое длъжността официален представител на групата на Европейските Консерватори и Реформатори в Европейския Парламент, откривайки тяхно постоянно представителство в страната.

Какво породи нуждата от такава дискусия? Ето краткото представяне на темата от Кристиян:

Източна Европа се намира в изключително опасно геополитическо пространство. От векове на народите в този регион им се налага да са под почти постоянен натиск от Запад, Изток и Юг. Силни външни империи нееднократно са си поделяли значителни части от Източна Европа – били те османската империя, монголската, руската, германската и прочее. Народите на Източна Европа никога не са били достатъчно силни, за да се справят с големите външни заплахи поотделно, оставяйки някаква форма на обединение и сътрудничество помежду си като единствен вариант. Такива бяха Свещените лиги срещу османците, такъв беше и Балканският съюз от 1912-та. Преди точно 100 години се ражда първият план за генерално, целокупно обединение на източноевропейските народи в съюз, наречен „Intermarium” (Междуморието). Тази идея цели всички народи от Балтийско до Черно, и от Черно до Адриатическо море, белязани от векове на външна агресия и репресия, да съсредоточат общите си сили в колективна отбрана на региона. Втората Световна Война и последвалото разделение за пореден път тъкмо на Източна Европа както провалят идеята „Intermarium”, така и, парадоксално, потвърждават за пореден път нуждата от нея. Днес се прави опит за поставянето основите на подобна, но много по-мащабна форма на сътрудничеството между народите от Източна Европа.

След представянето на лектора от Пламен Димитров, събитието протече в две части. Първата част беше представянето на темата от Кристиян, а втората се състоя под формата на дискусия. Първоначално председателят на МКК обясни какво представлява проектът “Междуморието” и кога са се зародили първите теории в подкрепа на подобна идея. Беше много добре представено от историческа гледна точка, защо един такъв съюз би бил полезен за всяка една от държавите в Източна Европа и какво бихме спечелили ние като български националисти от това. Думите му бяха подкрепени както от детайлни исторически данни, така и от виждането му за бъдещето и по-специално заплахите за Европа и България в момента. Опитът му като лектор и редактор и интересната за националистите тема му помогнаха да държи вниманието на присъстващите.

Втората и основна част от събитието беше дискусията, в която доста активно взеха участие почти всички присъстващи. Много от тях изказаха мнения, съображения и виждания за “Междуморието”. Те се обединиха около мнението, че военната, икономическа и културна заплаха от Изтока и Юга (Русия, Китай и Турция) и идеологическата заплаха от Запада са съвсем реални и този проект е нещо, което може да се окаже единственото спасение за все още трезвомислещите държави от Източна Европа, запазили своята културна идентичност и традиционни ценности. Бяха изказани и някой притеснения във връзка с възможността за осъществяването на подобен проект, както и тезата, че националистическите организации като БНС и МКК на първо време в България и в последствие със съратници от другите държави, трябва да си сътрудничат за осъществяването на тази геополитическа идея. Присъстващите бяха толкова активни, че през повечето време се изчакваха, за да изкажат мнение или зададат въпрос, което наложи прекъсване на официалната дискусия, заради ограничение на времето, но темата продължи да се разисква в неофициална обстановка и в последствие.

Простирайки се между Балтийско, Черно и Адриатическо море, инициативата „Междуморие“ може да се превърне в поредният провален опит за геополитическа еманципация на народите на Източна Европа… или да бъде началото на нещо фундаментално за тяхната история. Ще счупи ли проектът „Междуморие“ колелото на историята, в което този регион е обречен на външно влияние и подчинение? – Това е въпросът, който остана в главите на всички, които посетиха тази лекция.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button