Чужбина

Демократите не горят книги, просто арестуват издателите

“Демократите не горят книги, просто арестуват издателите” – с този лаконичен коментар чешките националисти от Народен и социален фронт (НСФ) обявиха кампанията си в подкрепа на репресираните собственици на издателство “Guidemedia”. 

На 9 юни чешката полиция, в координирана операция с австрийската полиция, затваря няколко книжарници и магазини в Бърно и Прага и извършва серия от обиски в домовете на собственици и служители на издателство “Guidemedia”. Причината – издателството публикува историческа литература, без цензура. Отпечатването на автентични исторически документи, свързани с Третия райх е разглеждано от властите като проява на политически екстремизъм. Разбира се, отпечатването на автентични документи свързани със СССР, публикуването на Комунистическият манифест или “Капиталът” на Маркс, не са разглеждани в подобна светлина. Още по-голямо прегрешение на издателството е публикуването на книга на Гермар Рудолф, оспорваща някой аспекти от версията на победителите за Втората световна война. Абсурдността на акцията стига до там, че е затворен пражкия военно-исторически магазин “Нашата войска”. Причината – имало материали с ликовете на личности от Третия райх. Нещо повече от очаквано за военно-исторически магазин, в който същия тип материали се предлагат и с образи на исторически личности, от президента Кенеди, до Саддам Хюсеин. Какви точно обвинения ще бъдат повдигнати след тази показна акция, все още не е ясно, тъй като прокуратурата в Чехия все още отказва да даде информация. Ясно е обаче едно, в новата либерална диктатура на демократи, има свобода на словото, стига това слова да съвпада на 100% с парадигмата на системата. Всяко излизане от рамката на политическата коректност е сурово наказвано.

Защо обаче случващото се трябва да ни засяга? Защото това агресивно налагане на цензура няма да остане само на запад от нас, нито ще се ограничи до налагане на една догматична визия за събитията от ВСВ. Тези мерки ще стават все по-репресивни и ще санкционират всяко, дори минимално отклонение, от официалната либерална линия. Която от своя страна става все по-изродена и абсурдна – от отричане на националната общност, премина към разбиване на традиционното семейство, но за сметка на това утвърждава “ценности” като избор между стотици въображаеми полови идентичности, “правото” да се сменя пола на деца или “правото” на чуждоземци да нахлуват и да се заселват в жизненото пространство на твоя народ, който бива задължен да ги издържа. Може да не харесвате Третия райх, може да не приемате позицията на ревизионистите, но това, което трябва да ви интересува, защото ви засяга пряко, е свободата на мисълта. Свободата да се информираш, да разсъждаваш и да вземаш решения. Защото това се опитват да ни отнемат.

Един от затворените магазини в Чехия

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button